Rég eltűnt betegség bukkant fel Amerikában

Egy fiatal felnőttnél diagnosztizálták a betegséget, közel egy évtizede történt ilyen utoljára.

hirdetés

A New York állambeli Rockland megyében egy férfinál gyermekbénulást diagnosztizáltak, ez az első eset, amelyet közel egy évtizede az Egyesült Államokban azonosítottak. A poliovírus ellen be nem oltott, fiatal felnőtt körülbelül egy hónapja kezdett gyengeséget és fokozatos bénulást tapasztalni.

Az eset közel egy hónappal az után történt, hogy a brit egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, mert a londoni szennyvízminták elemzése során azt tapasztalták, hogy növekszik a poliovírus mennyisége Észak-Londonban. A New York-i esetet revertáns polio Sabin 2-es típusú vírusként azonosították. Ez arra utal, hogy a vírus olyan valakitől származik, aki szájon át szedett polio vakcinát. Ez utóbbi a poliovírus élő, de legyengített formáját tartalmazza. A hatóságok szerint az illető nem utazott az Egyesült Államokon kívülre, sem a diagnózis felállítása előtt, sem utána. Egyelőre vizsgálják a konkrét fertőzés útját, eredetét. Hozzátették: a gyermekbénulást elkapó emberek körülbelül két hétig terjeszthetik a fertőzést.

A gyermekbénulás a poliovírus által okozott fertőzés, ami jelenleg nem gyógyítható, ugyanakkor oltással hatékonyan megelőzhető. A fertőzöttek közül körülbelül minden negyedik embernek influenzaszerű tünetei vannak, a többi között torokfájás, láz, fáradtság, hányinger, fejfájás és gyomorfájás. A súlyosabb tünetek közé tartozik a lábak bizsergése és zsibbadása, az agy vagy a gerincvelő fertőzése és a bénulás. A tüneteket gyógyszeres izomlazítókkal, valamint az izmok stimulálására szolgáló hő- és fizikoterápiával enyhítik. A gyermekbénulás okozta bénulás azonban maradandó.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

házipatika

Ajánlott cikkek