EU-biztos: az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra

Az egészségügyi rendszereknek időt kell nyerniük a felkészüléshez a következő időszakra, éppen ezért most a koronavírus terjedésének megfékezése a legfontosabb - jelentette ki Sztella Kiriakidész, az Európai Bizottság egészségügyért felelős tagja kedden az Európai Parlament Brüsszelbe áthelyezett plenáris ülésén.

    Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot indított el az az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.
    "Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája" - hívta fel a figyelmet Kirikidész.

    Janez Lenarcic, az unió válságkezelésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzése érdekében fontos, hogy az unió stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.
    "A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra" - hangsúlyozta.
    Tóth Edina, a Fidesz képviselője a vitában felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel elindult honlapot és az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról napra, óráról órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.
    Manfred Weber az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

    "Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés - hangoztatta Weber.
    Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.
    "Az unióban nincs helye a rasszizmusnak" - húzta alá.
    A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek