További cikkek a Infektológia rovatból

Genetikai úton adják tovább az ellenállás taktikáját a mikrobák

Részben az antibiotikumok túlzott használatának tulajdonítható, hogy a szuperbaktériumok többféle rezisztens taktikát alakítottak ki.

hirdetés

A mikrobák az ellenállás "taktikáját" képesek genetikai úton egymásnak továbbadni. Ilyen taktika az antibiotikumok közvetlen hatástalanítása, azok felhalmozódásának megakadályozása a szervezetben vagy éppen "átprogramozása", hogy más sejteket vegyenek célba.

A kutatók azt találták, hogy egyes baktériumok képesek voltak közvetlenül az emberi gazdaszervezetből folátokat szerezni, amikor blokkolták saját termelésüket. A Streptococcus tehát a saját sejtjein kívülről szerezte be a már feldolgozott folsavat, amely molekulák bőségesen megtalálhatók a szervezetünkben. Ez a folyamat teljesen megkerüli a szulfametoxazol, a baktériumon belüli folsavszintézist gátló antibiotikum hatását, így a gyógyszer hatástalanná válik. A laborban tesztelt antibiotikum azért volt hatékony, mert nem volt hozzáférhető folsavforrása, az emberi szervezetben azonban más a helyzet. A kutatók azonosították is azt a gént, amely részben felelős a baktérium rezisztenciájáért. Ez a mechanizmus arra utal, hogy az antibiotikum-rezisztencia sokkal sokrétűbb, mint azt a kutatók korábban gondolták.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Napi.hu

Ajánlott cikkek