Kutatók egy új vírus terjedésére hívják fel a figyelmet

Szakértők a HTLV-1 vírus prevalenciájának emelkedésére figyelmeztetnek, és felhívják a figyelmet, hogy rendkívül kevés eredményt sikerült elérni a lymphomát és leukémiát okozó vírusfertőzés prevenciójának, kimutatásának és kezelésének terén.

Ausztrália északi részén az 1-es típusú humán T-sejtes leukémia vírus (HTLV-1) által okozott fertőzés a lakosság több mint 40 százalékát érinti. Dr. Robert Gallo, a marylandi orvostudományi egyetem virológiai intézetének igazgatója szerint rendkívüli mértékben megnövekedett a vírusfertőzés prevalenciája.

Ennek ellenére nagyon kevés előrelépés történt a vakcina kifejlesztése terén, így a védőoltással történő megelőzés a közeljövőben nem tűnik reális lehetőségnek.

A HLTV-1 szexuális kontaktussal, szoptatással és vérátömlesztéssel terjed és számos súlyos betegség kialakulásához vezet, többek között idegrendszeri és tüdőbetegségekhez, mint például bronchiectasia kialakulásához, de az immunrendszer működését is károsítja – ez utóbbi tulajdonsága miatt a HIV unokatestvérének is szokták nevezni.

A HLTV-1 vírus azért került ismét a fókuszba, mert Ausztráliában nagyon magas a fertőzés gyakorisága. Bár a vírus a világ minden részén jelen van, bizonyos országokban szignifikánsan magasabb a prevalenciája, mint például Ausztráliában, Japán délnyugati részén, a Karib-szigetek bizonyos részein, egyes dél-amerikai országokban, mint például Brazíliában, Peruban és Kolumbiában, valamint Afrika egyes részein, de előfordul a Közel-Keleten és Románia egy részén is.

Japán az egyetlen ország, ahol magzati szűrést végeznek HLTV-1 vírusra, itt 1987-ben vezették be ezt a vizsgálatot. A szűrővizsgálat bevezetése más országokban is folyamatban van, például Angliában és Jamaikában. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és néhány más országban a transzplantált szöveteket és vért vizsgálják meg a vírus kimutatására.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: CNN

Ajánlott cikkek