További cikkek a Infektológia rovatból

Plakátkampányt indít a MOK a kézhigiéné világnapján

Tisztán élet címmel indít plakátkampányt az orvosi kamara a kórházi fertőzések visszaszorításáért.

hirdetés

A kórházi fertőzések megelőzésében nemcsak az egészségügyi személyzetnek, hanem a betegeknek és családtagjaiknak is döntő szerepe van – erre hívja fel a figyelmet Tisztán élet elnevezésű kézhigiénés világnapi kampányában a Magyar Orvosi Kamara. 

Több százmillió kórházban ápolt beteget érintenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte, amelyek túlnyomó többsége a kórokozókkal szennyezett kéz közvetítésével terjed. Azonban a megfelelő kézhigiénés gyakorlattal – amely akár 50 százalékkal is mérsékelheti a fertőzési rátát – és még néhány szabály betartásával az intézményekbe érkező látogatók is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon is kevesebb legyen a kórházi fertőzés.

Nyolc évvel ezelőtt az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport emelte be a köztudatba, hogy a kórházi fertőzések problémája milyen jelentős Magyarországon. Azóta több civil egyesület is zászlajára tűzte a témát, és ma már egyre többet beszélünk a problémáról, amelynek kezelésére kormányzati szinten is tettek lépéseket. A kézhigiéné világnapján a Magyar Orvosi Kamara az intézményekben kifüggeszthető figyelemfelhívó plakátokat tesz közzé azokkal az egyszerű szabályokkal, amelyek betartásával a betegek és a látogatók is hozzájárulhatnak a kórházi fertőzések megelőzéséhez. Az ismertető anyagok a kamara honlapjáról szabadon letölthetők, sokszorosíthatók és terjeszthetők. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére május 5. 2009 óta a kézhigiéné világnapja.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MOK

Ajánlott cikkek