Súlyos megbetegedéseket okozhatnak az egyesülő vírusok

Skót kutatók azt tanulmányozták, hogy mi történik, ha két vírus egyszerre kerül be ugyanabba a sejtbe

hirdetés

Évente nagyjából 5 millió ember fertőződik meg az influenza A vírussal, míg az RSV elsősorban a gyerekeket érintő alsó légúti fertőzés, ami azonban néhány felnőttnél és idős embernél is súlyos megbetegedést okozhat. A kutatók szerint bár az meglehetősen gyakori, hogy a két vírus egyszerre fertőzi meg az embert, azt eddig nem lehetett tudni, mi történik, ha a két vírus egyszerre kerül be ugyanabba a sejtbe. A Glasgow-i Egyetem kutatói ezt vizsgálták meg, az eredményeiket pedig a Nature Biology című folyóiratban publikálták.

Joanne Haney és munkatársai emberi tüdősejteket fertőztek meg a két vírussal, és azt találták, hogy a kórokozók nem versenyeznek, hanem összefognak egymással. Összeolvadva egy pálmafára emlékeztető vírust alkottak, ahol az RSV volt a törzs, az influenza pedig a levelek. Pablo Murcia, a kutatás felügyelője szerint ilyen vírust még soha nem írtak le korábban. A hibrid vírus kialakulása után képes volt a szomszédos sejteket is megfertőzni, még olyan antitestek jelenlétében is, amelyek meg tudják állítani az influenzavírust. Bár az antitestek hozzákapcsolódtak az influenza fehérjéihez, a hibrid kórokozó az RSV fehérjéjét használta, hogy tovább tudjon fertőzni. Az egyesülés azt is jelentette, hogy sokkal több sejtet fertőzött meg, mintha „egyedül” lett volna.

Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológusa szerint a hibrid képződmény valószínűleg növeli az esélyét, hogy az influenza súlyos, néha végzetes tüdőgyulladást okozzon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a témában további kutatásokra lesz szükség, hogy kiderüljön, miként működik pontosan a hibrid vírus, és miként lehet kezelni az ilyen betegeket.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg.hu

Ajánlott cikkek