Tovább terjed a zika-vírus, formálódik a WHO akcióterve

Oroszországban is megjelent a Zika-vírus, a beteg nyaralni volt a Dominikai Köztársaságban, hazatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek. Kínában három Zika-vírusfertőzést diagnosztizáltak.

A trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) hétfőn közölte, Németországban eddig húsz emberről állapították meg, hogy Zika-vírussal fertőződött meg, mindegyikük dél-amerikai utazása során. Az érintettek között nincs terhes nő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az igényelt 56 millió dollárral júniusig sikerülhet legyőzni a Zika-vírust. Egereken sikeres vakcinakísérletet hajtottak végre. A pénzből 25 millió dollárt juttatnának a WHO-nak és regionális központjainak, a fennmaradó összegből pedig a szúnyogok által terjesztett kórokozó terjedésének szabnának gátat.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte: amiatt, hogy a Zika-vírus feltehetően neurológiai elváltozásokat, akár életveszélyes bénulást okozó Guillan-Barré szindrómát és születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget okozhat, a kórokozó a korábbi mérsékelt fenyegetés helyett nagyon komoly problémát jelent.

Az utóbbi időben a Zika-vírus robannásszerűen terjedt Latin-Amerikában. Egyelőre csak feltételezés, hogy a vírus idegrendszeri szövődményeket és kisfejűséget okozhat, tudományos bizonyíték még egyiket sem támasztja alá.

Múlt héten szlovén kutatók tártak fel tudományos bizonyítékot a Zika-vírus és a kisfejűség közötti kapcsolatra: a tudósok egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Brazil kutatók is bejelentették, hogy bizonyítékul szolgáló vizsgálatokat végeztek. A vírust a születésük után nem sokkal elhunyt csecsemők gyulladt agyszövetében mutatták ki, ám az még nem világos, hogyan működik a kórokozó.

 
24.hu / WHO

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek