Vírusvariánsok – ugyanaz terjed Magyarországon, mint Olaszországban?

Olaszországban többek között azért lehet súlyosabb a járvány, mint Németországban, mert nem ugyanaz a vírus terjed.

Éppen ideje lenne, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a különböző helyzetekre készített forgatókönyveket, hogy a lakosság, az üzleti körök tudják, mire számíthatnak, illetve mi a teendőjük a koronavírus-járvány különféle hatásai esetén” – nyilatkozta a Hírklikknek Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos, aki szerint nemcsak ez a baj a helyzet kezelésével. „Nagy az alulinformáltság, nem megfelelő az információgyűjtés és/vagy visszatartják azt, amit tudnak” - fűzte hozzá.

Vírusvariánsok

Olaszországban többek között azért lehet súlyosabb a járvány, mint Németországban, mert nem ugyanaz a vírus terjed.. „Jó lenne, tudni, ha valaki publikálná, hogy mennyire tér el a két vírus szerkezete, de sajnos ezt egyelőre nem tették közzé” – mondta. Abban azonban szinte bizonyos, hogy Magyarországon ugyanaz a vírus terjed, mint Olaszországban.

Falus közbotránynak nevezte a sajtóban egy fertőzött család esetéről megjelent beszámolót, hozzátéve: könnyen előfordulhat, hogy a magyar állam beperelhető lesz, ha tényleg az történt, amit leírtak. Az Index írta meg annak a családnak a kálváriáját, amelynek egyik tagja – az idős édesapa – súlyos beteg lett a koronavírus fertőzés nyomán, jelenleg eszméletlen állapotban kórházban van. A hivatalos tájékoztatás szerint, az ötödik magyarországi koronavírusos beteget a fia fertőzhette meg.

Az idős férfi fia azonban azt mondja, a bejelentés előtt több mint egy héttel a háziorvosa őt már beküldte a Szent László Kórházba koronavírus-gyanúval, ahol meg is vizsgálták, majd hazaküldték, de nem biztos benne, hogy a koronavírustesztet is elvégezték rajta. Azóta az édesapja már nincs eszméleténél, édesanyját pedig karanténba helyezték. A beteg fiának beszámolója elképesztő hiányosságokról rántja le a leplet.

Hiányzó adatok

Falus szerint ráadásul alapvető adatok hiányoznak, így számos jogosan felmerülő kérdésre nem lehet válaszolni. Nem tudni például, hogy milyen az esetek területi eloszlása, pedig ezt kell ismerni ahhoz, hogy tudjuk, egyes területeken mi a teendőnk.

Azt is gyűjteni kéne és közzétenni, hogy hányan vannak a karanténba kerültek közül kórházban, közülük hányan vannak intenzív osztályon és azok közül, akik intenzívre kerültek, hányat kellett lélegeztetőgépre tenni, továbbá hogy egy adott napon hányan vannak ilyen gépen stb.  „Tíz évvel ezelőtt, még minden nap kiadtunk ilyen adatokat” – szögezte le. Hozzáfűzte: „még azt sem tudjuk, hogy napjainkban egyáltalán gyűjtik-e ezeket az adatokat vagy csak visszatartják”.

 

Forrás: www.hírklikk.hu, www.index.hu

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek