Az Y-kromószóma eltűnése vezet a férfiak korábbi halálához

Az Y-kromoszóma elvesztése többek között a szívizmok sérüléséhez, ezáltal a szív működésképtelenségéhez vezethet.

hirdetés

Az öregedő férfiak elvesztik Y-kromoszómáikat, ez vezet ahhoz, hogy néhány évvel kevesebb ideig élnek, mint a nők. Már létezik gyógyszer a következmények kezelésére - írja a népszava.hu.

Hatvan éves kor felett a férfiak egyre gyorsabban vesztik el Y-kromoszómáikat, ami többek között a szívizmok sérüléséhez, ezáltal a szív működésképtelenségéhez vezet, ami különösen a dohányzóknál figyelhető meg. Az USA-ban átlagban öt évvel élnek rövidebb ideig a férfiak, ebből az ötből négyért ez a folyamat a felelős - állapították meg a Virginiai Egyetem Orvosi Karának kutatói.

A tudósok már korábban is megfigyelték, hogy azok a férfiak, akik elveszítik Y-kromoszómáikat fiatalabban halnak meg, vagy olyan, az idősebbekre jellemző betegségekben szenvednek, mint például az Alzheimer-kór. Az új kutatás, azonban először szolgál közvetlen bizonyítékokkal arra, hogy az Y-kormoszómák elvesztése károsan hat a férfiak egészségére.

A tudósok az EK Biobankjából 15 000 férfii DNS és túlélési adatait kérték le, és ezekből is az derült ki, hogy akik Y-kromoszómáik 40 százalékát elvesztették, 31 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg érrendszeri problémák következtében, mint azok, akiknél a kromoszómaszám rendben volt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

népszava

Ajánlott cikkek