További cikkek a Kardiológia rovatból

Egy új biomarker előre jelezheti férfiaknál a hirtelen szívhalált

A plazma 4β-hidroxikoleszterin (4βHC) mérése alkalmas lehet a hirtelen szívhalál előrejelzésére és megelőzésére koszorúér-betegségben szenvedő férfiaknál.

hirdetés

Az Oului Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a 4βHC magas szintje összefüggésbe hozható az összmortalitással, a szív eredetű halálozással és különösen a férfiak hirtelen szívhalálával. A 4βHC szintek jelentőségét korábban nem vizsgálták koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél. Az eredményeket a Journal of the American Heart Association című folyóiratban tették közzé.

A koszorúér-betegség prevalenciája magas, és a hirtelen szívhalál egyik legfontosabb oka a világon. Leggyakrabban a koszorúér-betegséggel kapcsolatos hirtelen halál teljesen váratlanul fordul elő, és nincs hatékony módszer annak előrejelzésére.

Az Oului Egyetem belgyógyászati kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a plazma 4βHC működhet-e prognosztikai faktorként koszorúér-betegségben és a koszorúér-betegség által kiváltott szívbetegségekben. A 4βHC a májból választódik ki a véráramba, ahol koleszterinből keletkezik. A kutatócsoport korábban már vizsgálta a vegyület szerepét például az elhízás okozta magas vérnyomásban. A kutatás kimutatta, hogy a 4βHC magas szintje férfiaknál összefüggésben volt a hirtelen szívhalállal. A legmagasabb 4βHC szinttel rendelkező férfiaknál négyszeres volt a hirtelen halál kockázata.

Az eredmény két okból is meglepő. Először is, mind a nőknél, mind a legegészségesebb férfiaknál volt a legmagasabb a 4βHC szintje. Nekik volt a legalacsonyabb testtömeg-indexük, nekik volt a legkevesebb cukorbetegségük és nekik volt a legjobb fizikai teljesítményük. Másodszor, a magas 4βHC szint csak a férfiaknál jelezte előre a hirtelen halált, nőknél nem, akiket éppen ellenkezőleg, a magas 4βHC szint védett a szívhalálozástól és a hirtelen szívhaláltól.

Janne Hukkanen belgyógyász professzor, a kutatás vezetője elmondta: "Ebben a tanulmányban a fitt férfiak hirtelen szívhalál következtében haltak meg, ha magas volt a 4βHC szintjük, míg a magas 4βHC-szintű fitt nőknél nem észleltünk káros következményt, inkább úgy tűnt, hogy náluk előnyös a magas 4βHC szint. Ez a nemek közötti különbség nagyon meglepő és jelentős eredmény."

A 4βHC egy koleszterinszármazék, amely aktiválja a máj X receptorát (LXR), amely a májban és a szívben is expresszálódik. "Néhány korábbi kutatás azt sugallta, hogy az LXR funkciója különbözik a koszorúér-betegségben szenvedő nők és férfiak esetén" - tette hozzá Hukkanen.

Az új kutatási eredményeket a koszorúér-betegségben szenvedő betegek más kutatási adatkészleteinek kellően hosszú nyomon követésével kell megerősíteni a kutatók szerint. "Nagyon izgalmas eredmények küszöbén állunk. Ha a felfedezés megerősítést nyer, akkor a jövőben jobban meg tudjuk előzni a hirtelen szívhalált" - mondta Hukkanen.

A vizsgálat az ARTEMIS kohorszon alapul, amelyet az Oului egyetemi kórházban kezelt, koszorúér-betegségben szenvedő betegek alkottak. A kohorsz minden betegének koszorúér-betegsége volt, amelyet koszorúér-angiográfiával diagnosztizálnak. Összesen közel 2000 beteget vontak be a kohorszba, a részt vevő betegek átlagos utánkövetési ideje közel kilenc év volt.

 

Roosa Rahunen et al, Liver X Receptor Agonist 4β‐Hydroxycholesterol as a Prognostic Factor in Coronary Artery Disease, Journal of the American Heart Association (2024). DOI: 10.1161/JAHA.123.031824

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek