Címke: kardiológia

A járóbeteg-ellátás műszerezettségét fejlesztik Szombathelyen

Mobil ultrahangkészülékeket, passzív térdmozgató készülékeket, fogászati eszközöket, diagnosztikai műszereket szereznek be.

Megjelenés: 2022. 06. 08.
Tovább

Egy évvel a fertőzés után is szívproblémákat okozhat a Covid

Elkészült az egyik első igazán hosszú távú kutatás a koronavírus-fertőzés hosszú távú következményeiről.

Megjelenés: 2022. 02. 15.
Tovább

Az EMA szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is értesült a médiában nemrég megjelent beszámolókról és közleményekről, melyek felvetik, hogy egyes gyógyszerek, például az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók és az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k vagy szartánok) esetleg rontanak a koronavírus megbetegedésen (COVID-19).

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Egy új hatóanyag 60 százalékkal csökkenti a szívinfarktus utáni károsodást

Az Imperial College kutatói felfedeztek egy olyan potenciális új hatóanyagot, amely segítségével szignifikáns mértékben csökkenthető a szívinfarktus által okozott szívizomkárosodás. Az új molekula a stresszre adott válaszreakció befolyásolásán keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2019. 07. 13.
Tovább

Meghalt az 1984 óta más szívével élő cseh férfi

Meghalt az a férfi, aki a leghosszabb ideje élt transzplantált szívvel Csehországban - jelentette kedden a cseh média.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

A tejtermékek fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között egy nemzetközi kutatás.

Megjelenés: 2019. 03. 01.
Tovább

Hosszú távú mortalitás értékelése vérnyomás- és lipidszint-csökkentő terápiát követően

Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél nincsenek megfelelően dokumentálva a különböző vérnyomás-csökkentő és lipidcsökkentő kombinációs terápiák hosszú távú kardiovaszkuláris és mortalitási kimenetelei, amit egy új, 16 éves utánkövetést értékelő elemzés igyekszik pótolni.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Káros lehet a magas HDL-szint

Atlantai kutatók megcáfolták a „jó koleszterin”-paradigmát. Az erre vonatkozó eredményeket a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson mutatták be.

Megjelenés: 2019. 02. 15.
Tovább

Az aszpirin hatása a vaszkuláris események és daganatos betegségek kockázatára a testtömeg és a dózis függvényében

A minden betegnél azonos adagban alkalmazott aszpirin mérsékelt előnyökkel járt a kardiovaszkuláris események hosszútávú prevenciójában, valószínűleg a nagyobb testtömegű betegek aluldozírozása következtében, illetve a kisebb testtömegű betegek túl nagy adagokkal való kezelése miatt.

Megjelenés: 2019. 02. 03.
Tovább

Az egészséges idős embereknek inkább árt, mint használ a naponta szedett aszpirin

A jó egészségnek örvendő idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók.

Megjelenés: 2019. 01. 13. | Frissítve: 2019. 01. 14.
Tovább

Új kutatási eredmények a kardiológia területén

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésének terén számos új tudományos és klinikai eredmény segíti a kezelőorvosokat a leghatékonyabb terápia kiválasztásában.

Megjelenés: 2018. 12. 20. | Frissítve: 2018. 12. 21.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban, és egy hatóanyag forradalmi áttörést hozhat a szívinfarktus kockázatának csökkentésében.

Megjelenés: 2018. 11. 18.
Tovább

Inhalációs nanorészecskékkel a szívbetegségek kezeléséért

Olasz és német kutatók kifejlesztett egy olyan nanorészecskés inhalátort, ami szívbetegségek kezelésének új módját teszi lehetővé.

Megjelenés: 2018. 10. 23.
Tovább

Átfogó kutatás a jobb életminőségért

Tízezer embernél vizsgálja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit a Debreceni Egyetem szeptemberben induló kutatásában. A veszélyeztetetteknek speciális életmód terápiát javasolnak majd a szakemberek a társadalmi innovációs program keretében.

Megjelenés: 2018. 09. 14.
Tovább

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Egy új antioxidáns megfiatalítja az elöregedett ereket

Egy amerikai kutatás eredményei szerint egy új, specifikusan a mitokondriumokra ható antioxidáns hatására az öregedéssel járó érelváltozások hat héten belül a 15-20 évvel korábbi állapotra állnak vissza.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Átadták a nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői

Átadták a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2018. 06. 27.
Tovább

Határon túli orvosok számára szerveztek továbbképzést Szegeden

Határon túli gyermekgyógyászok és kardiológusok számára szerveztek a Rotary mozgalom Gift of Life programja keretében továbbképzést a veleszületett szívfejlődési rendellenességek felismeréséről és kezeléséről a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Megjelenés: 2018. 06. 15.
Tovább

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Az elhízás és más kockázati tényezők állnak a fiatalkori szívmegállás hátterében

A Cedars-Sinai új kutatása szerint az elhízásnak és egyéb gyakori kardiovaszkuláris kockázati tényezőknek van a legnagyobb szerepe a fiatal korban előforduló hirtelen szívmegállásban, ami alátámasztja a korai szűrés fontosságát.

Megjelenés: 2018. 04. 30.
Tovább

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat hypertonia, diabetes vagy atherosclerosis.

Megjelenés: 2018. 04. 08.
Tovább

A szívinfarktus kockázati tényezőivel és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos új kutatási eredmények

A közelmúltban számos új kutatási eredmény született a szívinfarktus okainak, kialakulásának feltárásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 03. 10.
Tovább

Debreceni kardiológiai napok: csökkent az infarktusok száma

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon - hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

Megjelenés: 2018. 03. 01.
Tovább

Tudományos ülés a Nemzeti Szívprogram eddigi eredményeiről

A Nemzeti Szívprogram első évének zárásaként tartottak szimpóziumot a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen a Semmelweis Egyetem projektben résztvevő intézetei és vállalatok mutatták be eddigi eredményeiket.

Megjelenés: 2017. 12. 03.
Tovább

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen. Jövő héten, december 3-án lesz 50 éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Már október elsejétől elveszítheti önállóságát az Országos Kardiológiai Intézet

Október elsejétől elveszítheti a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az önállóságát, az ország legkomolyabb szívgyógyászata az Egyesített Szent István-Szent László Kórház része lesz – tudta meg a Népszava.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Egy új felfedezés segítségével visszafordítható lehet a szívinfarktus miatti szövetkárosodás

A bristoli egyetem kutatói által tett felfedezés segíthet annak feltárásában, hogy az ereket körbe vevő pericyták hogyan stimulálják a leptin hatására új erek képződését.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább