További cikkek a Kardiológia rovatból

Egyre több 40 év alatti kap szívrohamot

A szívinfarktus okozta halálozások aránya 14 százalékkal nőtt a járvány első évében, főleg a 25 és 44 év közötti felnőttek között.

hirdetés

Az élsportolók tragikus szívmegállása miatt került be a köztudatba, hogy fiataloknál is előfordulhat hirtelen szívhalál. A kutatások szerint egyre több átlagos életet élő 40 év alatti kap szívinfarktust. Meglepően sok, átlagban napi 70 hirtelen szívmegállás történik Magyarországon, az érintettek egy részének életét meg tudják menteni azonnali újraélesztéssel, többségüknél ugyanis elektromos hiba miatt szűnik meg a szív dobogni.

A szívinfarktus népegészségügyi jelentősége hazánkban is ismert: évente átlagosan 15 000 beteget kezelnek infarktus miatt, és mintegy hatezren halnak bele. A szívbetegségek tekintetében még rosszabbak a hazai adatok, 2020 óta több magyar veszti életét emiatt, mint amennyien a daganatos betegségek következtében hunynak el. A szívinfarktus a hiedelmekkel ellentétben nem csak az idősebb korosztályt érinti, egyre több tanulmány bizonyítja, hogy folyamatosan nő azoknak a fiataloknak a száma, akik szívinfarktuson vagy szívmegálláson esnek át. Egy 2000–2016 között végzett amerikai kutatás megállapította, hogy a szívinfarktuson átesettek közül minden ötödik negyven év alatti.

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának adatai szerint az elmúlt tíz évben évente két százalékkal nőtt azoknak a száma, akik negyvenéves koruk előtt szívrohamot kaptak. Ugyanakkor túlélési esélyük jobb, felépülésük gyorsabb mint az idősebbek esetében, mivel szervezetük erősebb és alig vannak társbetegségeik. A koronavírus is megnövelte a fiataloknál a szívbetegségek számát: a Journal of Medical Virology folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány szerint a szívinfarktus okozta halálozások aránya 14 százalékkal nőtt a járvány első évében, főleg a 25 és 44 év közötti felnőttek között, mert a vírus aktiválta a gyulladásos reakciókat a szervezetben, ez vérrögök kialakulásához vezetett, amelyek a szív- vagy tüdőartériákba jutva embóliát vagy infarktust okoztak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index

Ajánlott cikkek