További cikkek a Kardiológia rovatból

Káros lehet a magas HDL-szint

Atlantai kutatók megcáfolták a „jó koleszterin”-paradigmát. Az erre vonatkozó eredményeket a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson mutatták be.

hirdetés

A HDL (high-density-lipoprotein) „jó koleszterinként” ismert, mivel ezek a molekulák támogatják a koleszterintranszportot és ezáltal csökkentik az elzáródott artériák, illetve az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Egy erről szóló friss kutatás során összefüggést kerestek a HDL-C-értékek és az infarktus- valamint a halálozási kockázat között. A tanulmány az Emory Cardiovascular Biobank adatain alapszik, 5965 beteg bevonásával zajlott, beválasztási kritérium volt a legalább egy diagnosztizált szívbetegség, az átlag életkor 63 év volt.

A kiértékeléskor olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, nem, rassz, BMI, magas vérnyomás, dohányzás, triglicerid-szint, LDL-C, szívelégtelenség, miokardiális infarktus. Ezen felül a gyógyszerszedést is figyelték, az ellenőrzött gyógyszerek ACE-gátlók, angiotenzin-II-receptor blokkolók, bétablokkolók, sztatinok, aszpirin stb. voltak. Az átlagos utánkövetési idő 3,9 év volt.

Az eredmények szerint azoknál, akiknek a HDL-értéke 60 mg/dl (1,5 mmol/l) felett volt, majdnem 50%-kal magasabb volt a kardiovaszkuláris betegségekben való elhalálozás vagy szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akiknek ez az érték 41 és 60 mg/dl között volt. „A magasabb HDL-C-értékek paradox módon olyan nem kívánt kardiovaszkuláris eseményekhez vezetnek, amik diszfunkciós HDL-re utalnak, és arra, hogy károsodott az erek védelme” – tájékoztattak a kutatók.

Az eredmények azért jelentősek, mert rámutatnak, hogy a nagyon magas HDL-koleszterinnek nincs jótékony hatása. Ennek ellenére további kutatásokat kellene végezni a témában, hogy ezt a mechanizmust részleteiben is fel lehessen tárni. Egy azonban biztos: a „HDL a jó koleszterin”-mantra többé nem érvényes minden helyzetben.

Forrás: Sehr hohe HDL-Werte sind möglicherweise schädlich | Das Deutsche Ärzteblatt 2018.09.03. https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/97582/Sehr-hohe-HDL-Werte-sind-moeglicherweise-schaedlich

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Deutsches Ärzteblatt International

Ajánlott cikkek