Címke: szívinfarktus

A halálozások csökkentése érdekében összehangolja tevékenységét három vidéki egyetem

Az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 06.
Tovább

A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Az E-vitamin megelőzi a szívinfarktus miatti izomkárosodást

A szívinfarktus világszerte vezető haláloknak számít, ezért égető szükség van új terápiás stratégiákra, amelyek segítségével a mortalitás csökkenthető lehet.

Megjelenés: 2019. 11. 16.
Tovább

A hirtelen szívhalál hátterében gyakran néma infarktus áll

Boncolási eredmények igazolják, hogy a koszorúér-betegséggel összefüggő hirtelen szívhalált szenvedő személyek több mint 40 százalékánál korábban nem diagnosztizált miokardiális infarktus zajlott le.

Megjelenés: 2019. 10. 15.
Tovább

Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 09. 04.
Tovább

Új módszert dolgozott ki a Semmelweis Egyetem kutatója az infarktuskockázat megállapítására

A szívinfarktus korai, személyre szabott előrejelzése a célja Dr. Maurovich-Horvat Pálnak, a Semmelweis Egyetem docensének. Kutatócsoportja az elmúlt években radiomikai három dimenziós mintázatelemzési eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel azonosíthatók a nagyrizikójú plakkok a koszorúerekben.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Keringési rendszeri betegségekben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban

Keringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedés - írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala (Eurostat).

Megjelenés: 2019. 07. 16.
Tovább

Egy új hatóanyag 60 százalékkal csökkenti a szívinfarktus utáni károsodást

Az Imperial College kutatói felfedeztek egy olyan potenciális új hatóanyagot, amely segítségével szignifikáns mértékben csökkenthető a szívinfarktus által okozott szívizomkárosodás. Az új molekula a stresszre adott válaszreakció befolyásolásán keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2019. 07. 13.
Tovább

Emberek gyógyítására is alkalmas a "pumpáló szívtapasz"

A szívroham okozta károsodás helyreállításában segíthet a "pumpáló tapasz", amely több millió élő, lüktető őssejtet tartalmaz - számolt be a róla a BBC News kedden.

Megjelenés: 2019. 06. 04.
Tovább

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás jobban növeli a nők szívrohamkockázatát

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás a nőknél jobban emeli a szívroham kockázatát, mint a férfiaknál - állapította meg az Oxfordi Egyetem új kutatása.

Megjelenés: 2019. 05. 27.
Tovább

Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint.

Megjelenés: 2019. 04. 12.
Tovább

A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkérés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 03. 08.
Tovább

Magasabb sztatin adagok felírása és az adherencia javítása életmentő lehet

Több ezer szívinfarktus és kardiovaszkuláris eredetű haláleset megelőzhető lehet az által, hogy a betegeknek nagyobb adagú sztatint írnak fel az orvosaik és azt az utasításoknak megfelelően szedik.

Megjelenés: 2019. 02. 21.
Tovább

Káros lehet a magas HDL-szint

Atlantai kutatók megcáfolták a „jó koleszterin”-paradigmát. Az erre vonatkozó eredményeket a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson mutatták be.

Megjelenés: 2019. 02. 15.
Tovább

A szívbetegségek és a stroke kezelésére szolgáló új gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatos eredmények

A szívbetegségeket és az agyvérzést is magában foglaló kardiovaszkuláris betegségekben sokszor ugyanazok a kockázati tényezők, és a különböző kórképek gyakran együttesen fordulnak elő.

Megjelenés: 2019. 02. 07.
Tovább

Új kutatási eredmények a kardiológia területén

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésének terén számos új tudományos és klinikai eredmény segíti a kezelőorvosokat a leghatékonyabb terápia kiválasztásában.

Megjelenés: 2018. 12. 20. | Frissítve: 2018. 12. 21.
Tovább

Forradalmasította az infarktusellátást a Semmelweis Budapest Award idei díjazottja

A Semmelweis Egyetem (SE) legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot, a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért veheti át a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora, Petr Widimsky.

Megjelenés: 2018. 12. 08.
Tovább

Kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban, és egy hatóanyag forradalmi áttörést hozhat a szívinfarktus kockázatának csökkentésében.

Megjelenés: 2018. 11. 18.
Tovább

Húsadóval csökkentenék az egészségügyi kiadásokat brit kutatók

A vörös és feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 11. 08.
Tovább

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát keresik a SOTE kutatói

A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, melyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Megelőzhető a fiatalkori infarktus

Már gyermekkorban szívinfarktust okozhat a veleszületett magas koleszterinszint, de a korai felismerés életmentő lehet. Az örökletes betegség gyógyításában élen jár a Debreceni Egyetem. Szeptember 19-24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét.

Megjelenés: 2018. 09. 18.
Tovább

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot egy osteoporosis elleni hatóanyag

Egy csípőtörést szenvedett betegeken végzett vizsgálat szerint az alendronát-kezelés még 10 év elteltével is csökkenti a kardiovaszkuláris eredetű halálozás kockázatát.

Megjelenés: 2018. 08. 03.
Tovább

Egy új antioxidáns megfiatalítja az elöregedett ereket

Egy amerikai kutatás eredményei szerint egy új, specifikusan a mitokondriumokra ható antioxidáns hatására az öregedéssel járó érelváltozások hat héten belül a 15-20 évvel korábbi állapotra állnak vissza.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Az immunsejtek lehetnek a szívinfarktus kezelésének új terápiás célpontjai

A kaliforniai egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban. A kutatás eredményei a szívbetegségek új terápiás eljárásainak kifejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat hypertonia, diabetes vagy atherosclerosis.

Megjelenés: 2018. 04. 08.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább

A szívinfarktus kockázati tényezőivel és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos új kutatási eredmények

A közelmúltban számos új kutatási eredmény született a szívinfarktus okainak, kialakulásának feltárásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 03. 10.
Tovább

Debreceni kardiológiai napok: csökkent az infarktusok száma

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon - hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

Megjelenés: 2018. 03. 01.
Tovább

A napi e-cigarettázás majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát

Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 02. 26.
Tovább

Aggasztó a magyar lakosság egészségi állapota

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus netán  stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

Megjelenés: 2018. 02. 23.
Tovább

Új diagnosztikai módszerek segíthetik a kardiológusokat és az onkológusokat

Kutatók új diagnosztikai eljárásokat fejlesztettek ki, amelyek jelentős előrelépést hozhatnak a szívinfarktus, az agyi metasztázisok, valamint a petefészekrák kimutatásában.

Megjelenés: 2017. 12. 18.
Tovább

Új ellenjavallattal bővült a fingolimod alkalmazási előírása

Gyógyszerbiztonsági tájékoztatást tett közzé az OGYÉI a fingolimod alkalmazásával kapcsolatban, a készítmény szívbetegségben szenvedő betegeknél történő alkalmazására vonatkozó figyelmeztetések szigorodtak.

Megjelenés: 2017. 11. 08.
Tovább

Azonnali eredményt szolgáltató szívinfarktus-tesztet dolgoztak ki kutatók

Angol kutatók kifejlesztettek egy vérvizsgálatot, amelynek segítségével 20 perc alatt kizárható vagy igazolható a szívinfarktus diagnózisa.

Megjelenés: 2017. 10. 04.
Tovább

Programmal segíti az infarktus utáni felépülést a kardiológusok társasága

Programmal segít a betegeknek az infarktus utáni teljes felépülésben a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

Megjelenés: 2017. 09. 19.
Tovább

Nyomtatott tapasszal lesz gyógyítható a szívkárosodás

A minnesotai egyetem biomérnökei kidolgoztak egy forradalmi eljárást, amelynek segítségével 3D nyomtatással olyan tapaszt állítottak elő, ami segíti a szívizomszövet gyógyulását szívinfarktus után. A felfedezés egy jelentős lépés a miokardiális infarktus következtében fellépő szövetkárosodás kezelésében.

Megjelenés: 2017. 09. 04.
Tovább

Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát egy gyulladásgátló szer

Egy új kutatás eredményei szerint a kanakinumab forradalmi áttörést hozhat a szívinfarktus kockázatának csökkentésében, akár 15 százalékkal is mérsékelve az ismételt infarktus kockázatát.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

A nők kisebb valószínűséggel kapják meg a kardiovaszkuláris prevencióra szolgáló sztatinok megfelelő dózisát

A DYSIS vizsgálat eredményei szerint, amelyeket az EDS kongresszuson ismertettek az előadók, azok a nők, akiknél magas a kardiovaszkuláris események kockázata, kisebb valószínűséggel kapják meg a szekunder prevenció esetén ajánlott sztatin adagot.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép

Elektronikusan elérhető és kereshető ún. multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térkép készült a Semmelweis Egyetem kutatónak részvételével, amely a 250 legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat mutatja.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

Egy új felfedezés segítségével visszafordítható lehet a szívinfarktus miatti szövetkárosodás

A bristoli egyetem kutatói által tett felfedezés segíthet annak feltárásában, hogy az ereket körbe vevő pericyták hogyan stimulálják a leptin hatására új erek képződését.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

A vércsoport befolyásolja a szívinfarktus kockázatát

Kutatók szerint a nullástól eltérő vércsoport kis mértékben fokozhatja a szívinfarktus és a stroke kockázatát, amit az A, B és AB vércsoportra jellemző magasabb véralvadási fehérje szinttel magyaráznak.

Megjelenés: 2017. 06. 20.
Tovább

Aktivált T-sejtek okozhatják az infarktus utáni szívelégtelenséget

A szívinfarktus utáni krónikus gyulladás szívelégtelenséghez és elhalálozáshoz vezethet. A birminghami University of Alabama kutatói igazolták, hogy az aktivált T-sejtek – amelyek az immunrendszer gyulladásos válaszának részét képezik – szükségesek és elégségesek ennek a szívelégtelenségnek az előidézéséhez.

Megjelenés: 2017. 06. 10.
Tovább

A sztatinok hatására javul a szív struktúrája és működése

Az EuroCMR 2017 keretében prezentált kutatás eredményei szerint a sztatinok alkalmazása javítja a szív struktúráját és működését, ami túlmutat a koleszterincsökkentő hatáson.

Megjelenés: 2017. 05. 31.
Tovább