További cikkek a Kardiológia rovatból

Az E-vitamin megelőzi a szívinfarktus miatti izomkárosodást

A szívinfarktus világszerte vezető haláloknak számít, ezért égető szükség van új terápiás stratégiákra, amelyek segítségével a mortalitás csökkenthető lehet.

hirdetés

Szívinfarktust követően gyakori a szívizom irreverzibilis károsodása, és számos kutatás célja, hogy olyan kezelési lehetőséget dolgozzon ki, amellyel megelőzhető vagy mérsékelhető ez a károsodás.

A Redox Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az E-vitamin hatásos lehet szívinfarktust elszenvedő betegeknél, és akár széles körben elérhető, költséghatékony kezelés lehet.

„Az E-vitamin és származékai a leghatékonyabb antioxidáns és gyulladásgátló molekulák közé tartoznak. Az általunk alkalmazott kezelési rend olyan klinikai állapotokat tükröz, amelyekben a betegek már a mentőautóban vagy a sürgősségi osztályra való felvételkor megkaphatják az első E-vitamin dózist, az elzáródott ér megnyitása és a sztent beültetése előtt” – mondta a kutatás vezetője a preklinikai vizsgálat hátteréről.

Következő lépésben a kutatók már forgalomban lévő E-vitamin készítményeket fognak vizsgálni szívinfarktussal kórházba került betegeken. „A célunk annak alátámasztása, hogy az E-vitamin segít a szivműködés megtartásában, és ez által olcsó és hatékony kezelési lehetőséget jelenthet a betegek számára.”

A németországi Jena egyetem táplálkozástudományi szakértője szerint érdekes, hogy az E-vitaminról igazolták, hogy nem hatékony szívinfarktus megelőzésében, viszont a szívinfarktus utáni szívizom-károsodás kezelésében nem vizsgálták.

„Mivel jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami mérsékelné a szívizom károsodását, ami az elzáródott koszorúér megnyitását követő gyulladás következtében lép fel, ennek a felfedezésnek rendkívül nagy jelentősége lehet a kardiovaszkuláris medicina terén.”

A kutatás során alkalmazott E-vitamin dózisokat az Európai Bizottság Élelmiszerügyi Tudományos Tanácsa már biztonságosnak minősítette, ezért az E-vitamin humán klinikai vizsgálatokban való további értékelésének nincs akadálya.

 

Forrás: Maria Wallert et al, α-Tocopherol preserves cardiac function by reducing oxidative stress and inflammation in ischemia/reperfusion injury, Redox Biology (2019). DOI: 10.1016/j.redox.2019.101292

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek