További cikkek a Kardiológia rovatból

Az MI akár 10 évre előre jelezheti a szívroham kockázatát

Az Oxfordi Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligencia algoritmusokat használó eszközt fejlesztenek, ami segít felismerni a korai jeleket.

hirdetés

Egy, a British Heart Foundation (BHF) által finanszírozott tanulmány szerint évente több ezer halálesetet lehetne megelőzni azzal, ha az artériák későbbi elzáródására utaló korai jeleket a mesterséges intelligencia segítségével pontosabban tudnák szűrni.

A szerzők hétfőn az American Heart Association (AHA) philadelphiai rendezvényén mutatták be az eredményeiket, írja a Guardian nyomán a qubit.hu. Az Egyesült Királyságban évente mintegy 350 ezer CT-vizsgálatot végeznek el olyan személyeken, akik mellkasi fájdalommal érkeznek a kórházakba. Közülük sokan a következő 10 éven belül szívroham áldozatai lesznek. Ezeknek az eseteknek a szűrésére az Oxfordi Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligencia algoritmusokat használó eszközt fejlesztenek, ami segít felismerni a korai jeleket. A legapróbb érelzáródásokat kereső algoritmust 40 ezer rutinvizsgálat eredményein futtatták, közel 3 éves utánkövetéssel, további 3400 pácienst pedig 8 évig figyeltek meg, hogy megállapítsák az esetek kockázati pontszámát. Ezt a mutatót 744 esetben mutatták be a kezeléseket végző orvosoknak, akik ennek megfelelően az esetek 45 százalékában módosították is a páciensek kezelési tervét.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek