További cikkek a Kardiológia rovatból

A hirtelen szívhalál hátterében gyakran néma infarktus áll

Boncolási eredmények igazolják, hogy a koszorúér-betegséggel összefüggő hirtelen szívhalált szenvedő személyek több mint 40 százalékánál korábban nem diagnosztizált miokardiális infarktus zajlott le.

hirdetés

A tanulmány összefoglalása a JAMA Cardiology folyóiratban jelent meg.

A finnországi Oulu egyetem kutatócsoportja 5869 személy boncolási eredményeit, klinikai jellemzőit és a néma infarktusra jellemző EKG-markereit hasonlította össze. Az elemzésbe bevont alanyok 78,8 százaléka volt férfi, átlagéletkoruk pedig 64,9 év volt.

A résztvevők 1998 és 2017 között szenvedtek boncolási eredményekkel igazolt hirtelen szívhalált. A hirtelen szívhalált makroszkóposan és mikroszkóposan detektált hegesedés alapján definiálták, korábbi koszorúér-betegség diagnózisa nélkül. A hirtelen szívhalál előtti EKG-felvétel 438 személy esetében állt rendelkezésre.

A kutatók azt találták, hogy a betegek 74,8 százalékánál a hirtelen szívhalál oka koszorúér-betegség volt, és ezeknek a betegeknek a 71,2 százalékánál korábban nem diagnosztizáltak koszorúér-betegséget. Néma infarktust a hirtelen szívhalált elszenvedő, de koszorúér-betegséggel nem diagnosztizált betegek 42,4 százalékánál igazoltak, és a néma infarktust elszenvedők nagy része férfi és idős korú volt, illetve jellemző volt a szív nagyobb tömege.

A néma infarktuson átesett betegeknél fizikai aktivitás alatt gyakoribb volt a hirtelen szívhalál (18,2% vs 12,4%). A néma infarktuson átesett betegek kétharmadának (és akiknél rendelkezésre állt erre vonatkozó információ, a 187-ből 125 esetben) korábban rendellenes EKG-eredménye volt, összehasonlítva a hirtelen szívhalált szenvedő, de néma infarktuson nem átesett betegeknél talált 55,4 százalékkal.

 

Forrás: Vähätalo JH, Huikuri HV, Holmström LTA, et al. Association of Silent Myocardial Infarction and Sudden Cardiac Death. JAMA Cardiol. Published online July 10, 2019. doi:10.1001/jamacardio.2019.2210

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek