További cikkek a Kardiológia rovatból

Magasabb sztatin adagok felírása és az adherencia javítása életmentő lehet

Több ezer szívinfarktus és kardiovaszkuláris eredetű haláleset megelőzhető lehet az által, hogy a betegeknek nagyobb adagú sztatint írnak fel az orvosaik és azt az utasításoknak megfelelően szedik.

hirdetés

Egy új kutatás eredményei szerint csak Angliában mintegy 12 ezer kardiovaszkuláris esemény (szívinfarktus, stroke) elkerülhető lehet azzal, hogy a betegeknél nagy hatékonyságú koleszterinszint-csökkentő kezelést indítanak el és megfelelő lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a betegek az előírásoknak megfelelően szedik a gyógyszert.

A kutatás eredményeit összefoglaló cikk a JAMA Network Open folyóiratban jelent meg. Ez az első olyan vizsgálat, ami a nagy hatékonyságú sztatinterápia és a betegadherencia kombinált hatását értékelte olyan betegek körében, akik már átestek valamilyen kardiovaszkuláris eseményen és akiknél fokozott az újabb kardiovaszkuláris esemény kialakulásának kockázata.

A kutatás feltárta, hogy a kardiovaszkuláris események kockázata legnagyobb mértékben azoknál a betegeknél csökkent, akik a legmagasabb dózisú (intenzitás) sztatinterápiát kapták, és emellett az orvos utasításainak megfelelően szedték a gyógyszert. Magas koleszterinszint kezelése során különösen fontos a megfelelő adherencia, mivel a hiperkoleszterinémia nem okoz észrevehető panaszokat, ezért a betegek nem érzik feltétlenül szükségét a gyógyszeres kezelésnek, illetve a terápia hatása sem érezhető közvetlenül a betegek számára.

A kutatás vezetője szerint a vizsgálat fő üzenete az, hogy a hosszú távú adherenciával nagyobb mértékű koleszterinszint csökkenést tudunk elérni, és ez által a klinikai kimenetel hosszú távon jelentős mértékben javítható.

„A kockázatcsökkentés tekintetében az a legelőnyösebb, ha a betegek az előírásnak megfelelően szedik a sztatint és nagy hatékonyságú készítményt kapnak. Ha viszont egy beteg nem az előírtaknak megfelelően szedi a gyógyszerét, akkor kedvezőbb lehet, ha nagyobb dózisú kezelést írnak elő számára, így a nem rendszeres gyógyszerszedéssel is nagyobb mértékű koleszterinszint csökkenés érhető el.”

A legújabb kutatás során több mint 5 millió angliai beteg leletét elemezték. A kutatás során három, magas kockázatú betegcsoportra fókuszáltak: akiknél már fennállt valamilyen szívbetegség, akik diabéteszben szenvedtek, de még nem alakult ki náluk szívbetegség, és krónikus vesebetegségben szenvedőkre, akiknél még nem fordult elő szívinfarktus vagy stroke.

Közel 30 ezer olyan beteget értékeltek, akik nemrég kezdtek el koleszterinszint csökkentő gyógyszert szedni, egy olyan kombinált pontrendszer alapján, ami tükrözte a kapott kezelés intenzitását (önmagában alkalmazott sztatin vagy ezetimibbel kombinált sztatin) és a betegek adherenciáját (megfelelő adherenciának az minősült, ha egy beteg a vizsgált időszak legalább 80 százalékában az előírásnak megfelelően szedte a gyógyszerét).

Hároméves kezelés átlagát összehasonlítva a kutatók meghatározták a relatív kockázatcsökkenést, és azt találták, hogy a legmagasabb a pontszámú betegeknél csökkent legnagyobb mértékben az LDL-koleszterin szintje és a kardiovaszkuláris kockázat: ebben a betegcsoportban a kardiovaszkuláris események kockázata 40 százalékkal mérsélkődött.

Összehasonlításképpen, a legalacsonyabb intenzitású kezelést kapó és rossz adherenciájú betegeknél a kockázatcsökkenés csak 5 százalékos volt a gyógyszert nem szedő betegekhez viszonyítva.

A kutatócsoport szerint a már fennálló szívbetegség esetén 1000 betegre évente 72 kardiovaszkuláris esemény jutott. Optimális terápia – magas dózis és jó adherencia – esetén viszont ez az arány lecsökkenthető 48 esemény/1000 beteg értékre évente, ami Angliában az 5000 ezer szívbetegre vonatkoztatva 12 ezer esetet jelent.

Az adherencia javítása érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a kezelőorvosok töltsenek több időt a betegekkel, és magyarázzák el részletesen a gyógyszeres kezelés előnyeit és kockázatait, hogy a betegek jó döntést tudjanak hozni a terápiájukkal kapcsolatban.

A kutatás vezetője szerint a lipidcsökkentő terápia adherenciája az első hat hónap során jellemzően nem megfelelő, a kutatások szerint a betegek 40-60 százaléka nem szedi rendszeresen a felírt sztatinokat. Az adherencia és a kezelés intenzitásának mérése egy olyan új koncepció, amit nagy valószínűséggel más területeken, például vérnyomáscsökkentő és antidiabetikus terápiában is hasznosítani lehet.”

A kutatás vezetője hozzátette: „az étrendi koleszterin-bevitel és a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek körül sok a félreértés: az egészséges étrend kialakítása fontos, de a magas kockázatú, például szívbetegségben szenvedő betegeknél ez már kevés. Ezeknél a betegeknél a sztatinokkal biztosítható a megfelelő terápia.

Forrás: 'Association of a Combined Measure of Adherence and Treatment Intensity with Cardiovascular Outcomes in Patients with Atherosclerosis or Other Cardiovascular Risk Factors Treated with Statins and/or Ezetimibe' JAMA Network Open (2018). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2018.5554

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek