Címke: sztatin

A sztatinok mellékhatásait vizsgáló kutatás váratlan előnyös hatást tárt fel

A toledoi egyetem kutatói a sztatinok nemkívánatos hatásainak (homályos látás, memóriazavar, fokozott diabéteszkockázat) vizsgálatakor több, addig ismeretlen, előnyös hatást is felfedeztek.

Megjelenés: 2019. 06. 24.
Tovább

Magasabb sztatin adagok felírása és az adherencia javítása életmentő lehet

Több ezer szívinfarktus és kardiovaszkuláris eredetű haláleset megelőzhető lehet az által, hogy a betegeknek nagyobb adagú sztatint írnak fel az orvosaik és azt az utasításoknak megfelelően szedik.

Megjelenés: 2019. 02. 21.
Tovább

A sztatinokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019. 02. 10. | Frissítve: 2019. 02. 11.
Tovább

A sztatinok hosszú távú szedése fokozhatja a cukorbetegség kockázatát

Egy átfogó kutatás szerint a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok hosszú távú szedése az arra hajlamos betegeknél 30 százalékkal fokozza a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Megjelenés: 2018. 11. 22.
Tovább

A sztatinok fokozzák a herpes zoster kockázatát

Egy új kutatás alátámasztja azokat a feltételezéseket, amelyek már korábban felvetették, hogy a sztatin típusú lipidcsökkentő hatóanyagok növelik a herpes zoster kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

A nők kisebb valószínűséggel kapják meg a kardiovaszkuláris prevencióra szolgáló sztatinok megfelelő dózisát

A DYSIS vizsgálat eredményei szerint, amelyeket az EDS kongresszuson ismertettek az előadók, azok a nők, akiknél magas a kardiovaszkuláris események kockázata, kisebb valószínűséggel kapják meg a szekunder prevenció esetén ajánlott sztatin adagot.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A hiperkoleszterinémia veszélyei és kezelési lehetőségei

A kardiovaszkuláris megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Európai Unióban 1,9 millió feletti halálozásért felelnek évente, pedig az egyik legjelentősebb kockázati tényező könnyen kezelhető lenne.

Megjelenés: 2017. 03. 18.
Tovább