További cikkek a Kardiológia rovatból

A nők kisebb valószínűséggel kapják meg a kardiovaszkuláris prevencióra szolgáló sztatinok megfelelő dózisát

A DYSIS vizsgálat eredményei szerint, amelyeket az EDS kongresszuson ismertettek az előadók, azok a nők, akiknél magas a kardiovaszkuláris események kockázata, kisebb valószínűséggel kapják meg a szekunder prevenció esetén ajánlott sztatin adagot.

hirdetés

Az LDL-koleszterin szint csökkentésének fontossága közismert és általánosan elfogadott, a kutatások alátámasztják, hogy az LDL 1 mmol/l (39 mg/dl)-es csökkentése mérsékli a major koszorúér események ötéves kockázatát, csökkentheti az elzáródott artériák revaszkularizációjának szükségességét, valamint a stroke kockázatát is mintegy 20 százalékkal mérsékli. Az ettől nagyobb mértékű LDL-szint csökkenés még nagyobb mértékben javítja a kardiovaszkuláris kimenetelt.

Ezt a megközelítést tükrözik az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai Atherosclerosis Társaság irányelvei, amelyek a betegek kockázati szintje alapján definiálják az LDL-koleszterin szint csökkentésének kívánt mértékét. Ugyanakkor több vizsgálat igazolta, hogy a valós klinikai gyakorlatban a kitűzött – 70 mg/dl alatti - LDL szint elérése a nagyon magas kockázatú betegeknél az eseteknek csak 20-25 százalékában valósul meg.

„A kardiológia több területén végzett megfigyeléses vizsgálatok igazolták, hogy a nőbetegek esetében kisebb volt annak a valószínűsége, hogy az érvényben lévő irányelveknek megfelelő kezelést kapják” - mondta a kutatás vezetője, a németországi kutatóközpont kardiológusa.

Így felmerült az a kérdés, hogy hogy van-e jelentősége a beteg nemének a 70 mg/dl alatti LDL-szint elérésében.

Az új kutatás azt értékelte, hogy hány férfi és hány nőbeteg érte el ténylegesen a terápiás célt a klinikai gyakorlatban. Az elemzés a DYSIS vizsgálat részeként valósult meg, ami európai, kanadai, dél-afrikai és kínai vizsgálóhelyeken zajlott. 2008 és 2012 között 57 855 sztatinnal kezelt járóbeteget vontak be a vizsgálatba. Az elemzés során adatokat gyűjtöttek a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel, a sztatinkezeléssel és adagolással és az LDL-koleszterin szinttel kapcsolatban.

Összesen 46 310 résztvevőnél volt nagyon magad a kardiovaszkuláris események kockázata, akik közül 18 653 (40%) volt nő. A férfi résztvevőkkel összehasonlítva a nők életkora magasabb volt, magasabb volt a kockázati tényezők száma (pl. hipertónia, diabétesz), de kisebb volt az ischémiás szívbetegség gyakorisága.

A kutatók azt találták, hogy gyakoribb volt a kevésbé hatékony sztatinok és az alacsonyabb dózisok alkalmazása (ez utóbbi hatóanyagtól függetlenül). A nőknek csak 17,5 százaléka érte el a 70 mg/dl alatti LDL célértéket, összehasonlítva a férfiak esetében tapasztalt 24 százalékkal. A kutatás vezetője szerint azokat a nőket, akiknél nagyon magas volt a kardiovaszkuláris események kockázata, kevésbé hatékony gyógyszerekkel és alacsonyabb dózisokkal kezelték, mint a férfiakat, és a nőknél 32 százalékkal kisebb volt az esély az irányelvek által ajánlott LDL célérték elérésére. További kutatások szükségesek ennek a problémának a feltárására annak érdekében, hogy a megelőzhető kardiovaszkuláris események valóban elkerülhetőek legyenek mindkét nem esetében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek