További cikkek a Diabetológia rovatból

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

hirdetés

Charles H. Hennekens professzor és munkatársai arra szeretnék felhívni a klinikusok figyelmét, hogy a diabétesz kialakulásának kockázata, még ha valóban fenn is áll, eltörpül a sztatinterápia előnyei mellett mind a szívinfarktus és a stroke primer prevencióját, mint azok kezelését tekintve.

„A bizonyítékok összessége világosan azt jelzi, hogy minél szélesebb körben elterjedt a sztatinok alkalmazása, mint a terápiás életmódváltás kiegészítői és nem alternatívái, annál nagyobb a szívinfarktus és a stroke kezelésében és primer prevenciójában tapasztalható előny, beleértve azokat a magas, közepes és alacsony kockázatú betegeket is, akiknél a terápiás életmódváltás nem kivitelezhető.”

A folyóirat főszerkesztője, a szintén elismert kardiológus és egyetemi tanár Dr. Joseph S. Alpert kommentárjában alátámasztja ezeket a fontos és időszerű klinikai és közegészségügyi kihívásokat, amelyekkel a terápia és primer prevenció is szembesül.

„Az LDL koleszterin esetében nincs alsó küszöbérték, ami alatt a sztatinoknak ne lenne előnyös hatásuk akár a szívinfarktus és a stroke kezelését, akár primer prevencióját tekintjük” – mondja Dr. Alpert.

A szerzők és szerkesztők egyhangúan súlyos aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy rengeteg elkerülhető korai haláleset és megelőzhető szívinfarktus fog bekövetkezni, ha olyan betegeknek, akiknél egyértelműen előnyös lenne a sztatinkezelés, nem írják fel a gyógyszert, vagy nem szedik azt, vagy valamilyen, az előny-kockázat aránnyal kapcsolatos hír miatt abbahagyják a gyógyszerszedést – ez utóbbi kategóriába tartozik a diabétesz lehetséges, de kismértékű és nem bizonyított kockázatával kapcsolatos, téves aggály is.

„Ezek a közegészségügyi problémák különösen riasztóak a primer prevenció területén, leginkább pedig a nők körében, akiknél a kardiovaszkuláris halálozás szintén vezető helyre lépett, és akikre a férfiaknál is inkább jellemző a sztatinok elégtelen alkalmazása” – tette hozzá Hennekens professzor.

Az amerikai CDCP (Centers for Disease Control and Prevention) elemzése szerint a szívbetegség férfiak és nők között egyaránt a vezető halálozási ok, amely az USA-ban évente mintegy 600 ezer halálesetet okoz.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek