Címke: koleszterin

Egy új eljárással már egyetlen kezelés után csökkenthető a koleszterinszint

A szakemberek a CRISPR nevű génszerkesztési eljárás révén gyakorlatilag ki tudták kapcsolni a máj PCSK9-génjét.

Megjelenés: 2024. 01. 05. | Frissítve: 2024. 01. 05.
Tovább

A HDL-koleszterin magas szintje a demencia magasabb kockázatával van összefüggésben

A nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) emelkedett szintje a bármely okból kialakuló demencia fokozott kockázatával jár a The Lancet Regional Health: Western Pacific című online kiadványban közzétett tanulmány szerint.

Megjelenés: 2024. 01. 03.
Tovább

Lezárultak a szűrőprogramok, sokaknak magas a koleszterinszintje

Európában és Magyarországon is komoly egészségi kockázatokat jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Előbbi esetén a lakosság 37 százaléka, míg idehaza 49 százaléka veszti életét ilyen jellegű egészségügyi probléma miatt.

Megjelenés: 2023. 12. 15.
Tovább

Csökken a koleszterinszint a nyugati országok, de nő Ázsia lakossága körében

Meredeken csökken a nyugati országok lakosságának koleszterinszintje, de növekszik az alacsony vagy közepes jövedelmű nemzetek népességéé, különösen Ázsiában - derítette ki az eddigi legnagyobb kutatás a koleszterinszint alakulásáról a világ országaiban.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Új módszert dolgozott ki a Semmelweis Egyetem kutatója az infarktuskockázat megállapítására

A szívinfarktus korai, személyre szabott előrejelzése a célja Dr. Maurovich-Horvat Pálnak, a Semmelweis Egyetem docensének. Kutatócsoportja az elmúlt években radiomikai három dimenziós mintázatelemzési eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel azonosíthatók a nagyrizikójú plakkok a koszorúerekben.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Alacsonyabb LDL-koleszterin szintre lenne szükség?

A magas kockázatú betegek LDL-koleszterin szintjét tovább kellene csökkenteni. Ennek tudományos bizonyítékait az Európai Belgyógyászok Nemzetközi Kongresszusán Wiesbadenben foglalták össze egy előadásban.

Megjelenés: 2019. 03. 03.
Tovább

A tejtermékek fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között egy nemzetközi kutatás.

Megjelenés: 2019. 03. 01.
Tovább

Káros lehet a magas HDL-szint

Atlantai kutatók megcáfolták a „jó koleszterin”-paradigmát. Az erre vonatkozó eredményeket a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson mutatták be.

Megjelenés: 2019. 02. 15.
Tovább

A sztatinok hosszú távú szedése fokozhatja a cukorbetegség kockázatát

Egy átfogó kutatás szerint a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok hosszú távú szedése az arra hajlamos betegeknél 30 százalékkal fokozza a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Megjelenés: 2018. 11. 22.
Tovább

Összefügghet a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kockázata

Egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, hogy koleszterinszint fontos szerepet tölthet be az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

Megelőzhető a fiatalkori infarktus

Már gyermekkorban szívinfarktust okozhat a veleszületett magas koleszterinszint, de a korai felismerés életmentő lehet. Az örökletes betegség gyógyításában élen jár a Debreceni Egyetem. Szeptember 19-24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét.

Megjelenés: 2018. 09. 18.
Tovább

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

A diabétesz hosszú távú szövődményeként kialakuló májgyulladás koleszterinszint emelkedést okoz

A müncheni Helmholtz Zentrum és a heidelbergi egyetem kutatásai szerint cukorbetegeknél a májban zajló gyulladásos folyamatok emelkedett koleszterinszintet, és ezen keresztül további vaszkuláris elváltozásokat eredményeznek.

Megjelenés: 2017. 08. 16.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A sztatinok hatására javul a szív struktúrája és működése

Az EuroCMR 2017 keretében prezentált kutatás eredményei szerint a sztatinok alkalmazása javítja a szív struktúráját és működését, ami túlmutat a koleszterincsökkentő hatáson.

Megjelenés: 2017. 05. 31.
Tovább

Fontos LDL-kötő proteint azonosítottak kutatók

A Yale egyetem kutatói azonosítottak egy proteint, amely fontos szerepet játszik az LDL-koleszterin erekben történő lerakódásában. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak egy olyan kiegészítő terápia kifejlesztéséhez, amely az LDL felhalmozódásának gátlásán keresztül megelőzheti vagy lelassíthatja az artériák elzáródását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulását.

Megjelenés: 2017. 01. 18.
Tovább