További cikkek a Neurológia rovatból

A HDL-koleszterin magas szintje a demencia magasabb kockázatával van összefüggésben

A nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) emelkedett szintje a bármely okból kialakuló demencia fokozott kockázatával jár a The Lancet Regional Health: Western Pacific című online kiadványban közzétett tanulmány szerint.

hirdetés

Kutatók az Aspirin in Reducing Events in the Elderly vizsgálat post hoc elemzését végezte el annak megállapítására, hogy a magas plazma HDL-C szintek összefüggésben állnak-e a demencia kockázatának növekedésével a kezdetben egészséges idős embereknél. Az elemzés 16.703, 70 éves vagy annál idősebb ausztráliai és 2411, 65 éves vagy annál idősebb amerikai résztvevő adatait tartalmazta.

A kutatók azt találták, hogy 6,3 év alatt a résztvevők 4,6 százalékánál alakult ki demencia. A magas HDL-C-szinttel (>80 mg/dl) rendelkező résztvevőknél nagyobb volt a demencia kockázata (kockázati arány: 1,27; 95%-os konfidencia intervallum: 1,03-1,58). A demencia előfordulásának kockázata magasabb volt a 75 éves és idősebb résztvevőknél, mint a 75 évesnél fiatalabb résztvevőknél az életkor szerinti rétegzett elemzésekben (kockázati arány [95%-os konfidencia intervallum], 1,42 [1,10-1,83] versus 1,02 [0,68-1,51]).

"Úgy tűnik, hogy a magas HDL-C-szinttel összefüggő megnövekedett demencia-kockázat független a hagyományos demencia-kockázati tényezőktől, beleértve a fizikai aktivitási szintet, az alkoholfogyasztást, az iskolai végzettséget, a cukorbetegséget vagy a dohányzást" - írják a szerzők.

 

Sultana Monira Hussain et al, Association of plasma high-density lipoprotein cholesterol level with risk of incident dementia: a cohort study of healthy older adults, The Lancet Regional Health—Western Pacific (2023). DOI: 10.1016/j.lanwpc.2023.100963

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek