Címke: demencia

Ingyenes szűrőprogramot indít a főváros

Többek között laborvizsgálatra, melanómaszűrésre, látás- és hallásvizsgálatra, boka-kar index és légzésfunkció-mérésre, demenciaszűrésre lehet jelentkezni.

Megjelenés: 2024. 04. 29.
Tovább

Hosszú távon neurológiai betegségeket okozhatnak a vírusfertőzések

Az érintett vírusok 80 százaléka képes átjutni a vér-agy gáton, vagyis képesek közvetlen hatást gyakorolni az agy egészségére.

Megjelenés: 2024. 02. 26. | Frissítve: 2024. 02. 26.
Tovább

A HDL-koleszterin magas szintje a demencia magasabb kockázatával van összefüggésben

A nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL-C) emelkedett szintje a bármely okból kialakuló demencia fokozott kockázatával jár a The Lancet Regional Health: Western Pacific című online kiadványban közzétett tanulmány szerint.

Megjelenés: 2024. 01. 03.
Tovább

Egyre nagyobb pusztítást végez Európában a demencia

A 2020-as mérések szerint közel 200 ezren hunytak el mentális és viselkedési zavarok miatt.

Megjelenés: 2023. 12. 05. | Frissítve: 2023. 12. 05.
Tovább

Közvetlen kapcsolat a demencia és a D-vitamin hiány között

A tanulmány alátámasztja a D-vitamin szerepét az agy egészségének megőrzésében, különösen a demencia kockázatának csökkentésében.

Megjelenés: 2022. 06. 21.
Tovább

Két új, a demencia kialakulásában érintett idegsejttípust különítettek el magyar kutatók

Hangya Balázs és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben működő kutatócsoportja meglepő eredményre jutott a figyelem, a tanulás és az éberség szabályozásának kulcsfontosságú idegsejtjeinek működésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2020. 06. 23.
Tovább

Koronavírus - Egy demenciakockázatot növelő génmutáció befolyásolhatja a betegség súlyosságát

Nagyobb valószínűséggel lesz súlyosabb lefolyású a Covid-19 betegség azoknál az embereknél, akiknek szervezetében jelen van egy demenciakockázatot növelő génmutáció - állapították meg brit szakemberek.

Megjelenés: 2020. 05. 26.
Tovább

A holland legfelsőbb bíróság engedélyezte az eutanáziát a súlyos demenciában szenvedők számára is

A holland legfelsőbb bíróság kedden engedélyezte az eutanáziát a súlyos demenciában szenvedők számára is.

Megjelenés: 2020. 04. 21.
Tovább

Egy új hatóanyag elősegítheti a mielinhüvely gyógyulását idegrendszeri betegségekben

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan molekulát, amely elősegíti az idegsejteket körülvevő mielinhüvely újjáépülését, és ez által javíthatja különböző idegrendszeri betegségekben, például szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát.

Megjelenés: 2019. 10. 30.
Tovább

A csípős ételek növelhetik a demencia kockázatát

A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.

Megjelenés: 2019. 10. 16.
Tovább

Az antikolinerg szerek fokozhatják a demencia kockázatát

A nottinghami egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint a demencia kockázata csaknem 50 százalékkal magasabb volt azoknál az 55 év feletti betegeknél, akik legalább három évig antikolinerg hatású gyógyszereket szedtek.

Megjelenés: 2019. 09. 07.
Tovább

Az antidiabetikumokkal való kezelés gátolhatja az Alzheimer-kór kialakulását

A USC Dornsife kutatói szerint a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek védő hatásúak lehetnek az Alzheimer-kórral és a demencia más típusaival szemben.

Megjelenés: 2019. 07. 26.
Tovább

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai tudósok, akik azt remélik, eredményeik nyomán olyan gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyekkel meg lehet állítani, esetleg vissza is lehet fordítani az elbutulást - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2019. 05. 20.
Tovább

Csontvelőátültetéssel "fiatalították meg" öregedő egerek agyát

Fiatal egerek csontvelőjének átültetésével "fiatalították meg" öregedő egerek agyát a kutatók, megakadályozva a rágcsálók kognitív hanyatlását.

Megjelenés: 2019. 05. 10.
Tovább

Parkinson-kór pandémia fenyegeti az emberiséget

Az emberiség történetének nagy részében a Parkinson-kór ritka betegségnek számított, de a demográfiai változások és az iparosodás káros hatásainak következtében egyre valószínűbb egy globális Parkinson-kór pandémia kialakulása.

Megjelenés: 2019. 05. 04.
Tovább

A demencia új típusát azonosították

Amerikai kutatók a demencia új típusát azonosították, tünetei az Alzheimer-kórhoz hasonlóak.

Megjelenés: 2019. 05. 02.
Tovább

Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát

A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

Megjelenés: 2019. 04. 08.
Tovább

Az időskori demencia előrejelzését könnyíthetik meg magyar kutatók eredményei

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának (TTK) munkatársai a kóros agyi öregedés mesterséges intelligenciával történő hatékonyabb előrejelzésében értek el fontos előrelépést.

Megjelenés: 2019. 03. 22.
Tovább

Egy antidepresszáns hatóanyag visszafordíthatja az időskori demenciát

Egy új kutatás szerint a szenzoros és kognitív agyi funkciók öregedéssel összefüggő romlásának hátterében valójában a neuronok plaszticitásának csökkenése áll, és nem az idegsejtek számának csökkenése.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat még az előtt, hogy a kognitív hanyatlás tünetei jelentkeztek volna - ismertette egy új kutatás eredményét hétfőn a BBC News.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

A kalciumszint befolyásolhatja a Parkinson-kór kialakulását

Egy új kutatás eredményei szerint a kalcium túl magas szintje hozzájárulhat az olyan toxikus lerakódások kialakulásához, amelyek a Parkinson-kór fő jellemzői.

Megjelenés: 2018. 12. 24.
Tovább

A középkorúak szívének állapota összefügg a demencia kockázatával

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint ugyanazok a kockázati tényezők, amelyek a szívinfarktussal és agyvérzéssel vannak összefüggésben - hypertonia, diabétesz, dohányzás -, kapcsolatban vannak a demencia kialakulásának magasabb kockázatával is.

Megjelenés: 2018. 11. 25.
Tovább

A depresszió felgyorsítja az agy öregedését

A sussex-i egyetem kutatói összefüggést találtak a depresszió és az agy öregedésének sebessége között. Kutatások már korábban is felvetették, hogy a depresszió fokozza az időskori demencia kockázatát, de ez az első bizonyíték, hogy a depresszió kihatással van a kognitív funkció romlására.

Megjelenés: 2018. 11. 17.
Tovább

Hatékony lehet az ibuprofen az Alzheimer-kór prevenciójában

Kanadai kutatók által végzett vizsgálatok szerint a naponta alkalmazott ibuprofen hatékonyan képes megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, feltéve, hogy a kezelést időben elkezdik.

Megjelenés: 2018. 11. 03.
Tovább

Az epilepszia elleni szerek fokozzák a demencia kockázatát

Finnországi és német kutatók szerrint az antiepileptikumok alkalmazása fokozza az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 07. 15.
Tovább

Az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak új eredményei az Alzheimer-kutatásban

Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Kilátások és új kutatási irányok az Alzheimer-kór terápiájában

A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években - figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Megjelenés: 2017. 04. 24.
Tovább

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban

Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2016. 07. 12.
Tovább