További cikkek a Neurológia rovatból

Hosszú távon neurológiai betegségeket okozhatnak a vírusfertőzések

Az érintett vírusok 80 százaléka képes átjutni a vér-agy gáton, vagyis képesek közvetlen hatást gyakorolni az agy egészségére.

hirdetés

Hatással lehetnek a neurodegeneratív betegségek kialakulására a súlyos vírusfertőzések - állítják tudósok közel félmillió ember orvosi leleteinek elemzése alapján.

A tanulmány rávilágított arra, hogy azoknál az embereknél, akik vírusos agyvelőgyulladást szenvedtek el, 31-szer nagyobb eséllyel alakult ki Alzheimer-kór. Valójában minden 406 vírusos agyvelő-gyulladásos esetet követően körülbelül 6 százaléknál alakult ki a betegség. Az influenzát követő tüdőgyulladás miatt kórházba kerültek esetében nem csak az Alzheimer-kór, hanem a demencia, a Parkinson-kór és az amyotrófiás laterálszklerózis (ASL) kockázata is megnövekedett.

A sciencealert.com által közzétett tanulmány szerint további fertőzések, mint például bélfertőzések, agyhártyagyulladás - gyakran vírusos eredetű - és az övsömörért felelős varicella zoster vírus is hozzájárultak különböző neurodegeneratív betegségek kialakulásához. Ezeknek a fertőzéseknek az agyra gyakorolt hatása akár 15 évig is fennmaradhatott. Érdekességként megjegyezték, hogy nem találtak olyan esetet, amikor a vírusoknak való kitettség védettséget eredményezett volna a neurodegeneratív betegségekkel szemben. A tanulmány egyik fontos megállapítása szerint az agyi betegségekkel összefüggésbe hozott vírusok mintegy 80 százaléka képes átjutni a vér-agy gáton, vagyis ezek a vírusok képesek közvetlen hatást gyakorolni az agy egészségére.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

infostart

Ajánlott cikkek