További cikkek a Neurológia rovatból

Összefügghet a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kockázata

Egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, hogy koleszterinszint fontos szerepet tölthet be az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában.

hirdetés

A kutatók feltárták, hogy a koleszterin az agyban katalizátorként fokozza a béta-amyloid plakkok kialakulását, ami az Alzheimer-kór kialakulásában kulcsszerepet játszik.

A kutatás eredményei, amelyek a Nature Chemistry folyóiratban jelentek meg, újabb előrelépést jelentenek az Alzheimer-kór elleni hatékony gyógymód kifejlesztésében, ami világszerte több millió beteget érint. A kutatás során azonosítottak egy olyan új útvonalat, ami a béta-amyloid aggregációjában szerepet játszik, és ez által új terápiás lehetőségek célpontja lehet.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a kutatási eredmények hatással lesznek-e a táplálékkal bevitt koleszterinnel kapcsolatos ajánlásokra, mivel a koleszterin nem jut át a vér-agy gáton. Más kutatások szintén alátámasztották a koleszterin és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatot, mivel bizonyos gének, amelyek a koleszterin agyi metabolizmusát szabályozzák, az Alzheimer-kórral is összefüggésben vannak.

A kutatók azt tárták fel, hogy a koleszterin kiváltja a béta-amyloid molekulák aggregációját, ami idővel amyloid plakkok kialakulásához és ez által az agysejtek pusztulásához vezet. Bár a béta-amyloid és az Alzheimer-kór közötti összefüggés megalapozott, a kutatók nem találtak magyarázatot arra, hogy az alacsony koncentrációban jelen lévő béta-amyloid aggregációját mi indítja el.

A kutatás vezetője szerint a béta-amyloid szintje az agyban jellemzően ezerszer alacsonyabb az aggregációhoz szükséges koncentrációnál, így valamilyen katalizátorra van szükség, hogy a folyamat elinduljon alacsony koncentrációnál is. A további kísérletek során azt találták, hogy a koleszterin jelenléte váltja ki a béta-amyloid molekulák aggregációját. A béta-amyloid molekulák lipidmolekulákhoz kapcsolódnak, például koleszterint tartalmazó lipid sejtmembránhoz, majd amikor ez által közelebb kerülnek egymáshoz, elindul az amyloid molekulák aggregációja. A kutatás eredményei szerint a koleszterin körülbelül 20-szorosára gyorsítja fel a béta-amyloid aggregációt.

A kutatás vezetője szerint a következő lépés ugyanakkor nem a koleszterin eliminálása az agyból, hanem a koleszterin és a béta-amyloid közötti kölcsönhatás szabályozása. Mivel a koleszterin nem vízoldékony, ezért transzportfehérjékre van szüksége, hogy eljusson a lipidmembránhoz. Ilyen protein az ApoE is, amelyről már korábban igazolták, hogy a mutációja az Alzheimer-kór egyik fő rizikófaktora. Az életkor előrehaladtával ezek a transzportfehérjék veszítenek a hatékonyságukból, csakúgy, mint a koleszterin homeosztázisát szabályozó egyéb proteinek, és ez által a béta-amyloid egyensúlya az agyban felborul. A béta-amyloid és a koleszterin közötti új összefüggést megcélozva lehetővé válhat olyan új terápiás lehetőségek kifejlesztése, amelyek fenntartják a koleszterin és a béta-amyloid egyensúlyát az agyban.

Johnny Habchi et al, Cholesterol catalyses Aβ42 aggregation through a heterogeneous nucleation pathway in the presence of lipid membranes, Nature Chemistry (2018). DOI: 10.1038/s41557-018-0031-x

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek