Címke: agy

Azonosították az agy „betegségközpontját"?

A Harvard Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai tanszékének kutatói azt állítják, megtalálták a betegségek tüneteinek kiváltásáért felelős agyi területet.

Megjelenés: 2022. 06. 11.
Tovább

Mit tesz a koronavírus az aggyal? Magyar kutatók új kezelési módszereket keresnek

A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dénes Ádám és kutatótársai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

Megjelenés: 2020. 05. 13.
Tovább

Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görög leletegyüttesen

Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görögországi leletegyüttesen amerikai tudósok.

Megjelenés: 2020. 04. 08.
Tovább

A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban egy új tanulmány szerint

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Összefügghet a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kockázata

Egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, hogy koleszterinszint fontos szerepet tölthet be az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI).

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Kutatók elkészítették az agyi vérerek részletes térképét

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

Megjelenés: 2018. 05. 08.
Tovább

A depresszió hátterével, kialakulásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos új kutatási eredmények

Napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága soha korábban nem látott módon emelkedik. A WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozzák. A depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

Megjelenés: 2017. 11. 29. | Frissítve: 2018. 02. 12.
Tovább

Mikroszkóp és mesterséges intelligencia együtt a hatékonyabb daganatgyógyításért

Fontos lenne tudni, hogy amikor egy daganatos beteg szövetmintáját elemzik, melyek azok a sejtek, amelyek kulcsszerepet játszanak a betegség előrehaladásában, hiszen ez befolyásolhatja a kezelést is.

Megjelenés: 2018. 01. 22.
Tovább

Az antidepresszánsok fokozhatják a gyógyszerek bejutását az agyba

Egy állatkísérletes vizsgálat eredménye szerint az amitriptilin átmenetileg gátolja a vér-agy gát működését, és ez által lehetővé teszi hatóanyagok bejutását az agyba.

Megjelenés: 2017. 08. 21.
Tovább

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Magyar kutatók speciális mikrohálózatot azonosítottak az agy félelemközpontjában

Agyunkban számos idegsejttípus található, amelyek egymással összekapcsolódva bonyolult hálózatokat alkotnak. Hájos Norbert, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Hálózat-Idegélettani Kutatócsoport tudományos tanácsadója és munkatársai kutatásaik során a félelmi memórianyomok kialakításáért felelős agyi régióban azonosítottak egy speciálisan összekapcsolt mikrohálózatot, amely képes lehet hatékonyan szabályozni a vészhelyzetekhez társult emlékek rögzülését.

Megjelenés: 2017. 06. 06.
Tovább

Az agy gyógyulását segítő új idegsejttípust fedeztek fel magyar kutatók

Az új típusú sejtek „alagutakat” képezve segítik a születő idegsejtek célba jutását egy olyan fehérje segítségével, melyet a daganatsejtek egyik félelmetes fegyvereként ismertek korábban. Az eredmény az agysérülések gyógyításának új lehetőségeit kínálhatja.

Megjelenés: 2017. 02. 21.
Tovább

Génterápiával lesz kezelhető a depresszió?

Amerikai kutatók új célpont befolyásolásán keresztül, génterápia alkalmazásával szeretnének új irányt adni a depresszió kezelésének.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább