További cikkek a Neurológia rovatból

Az antidepresszánsok fokozhatják a gyógyszerek bejutását az agyba

Egy állatkísérletes vizsgálat eredménye szerint az amitriptilin átmenetileg gátolja a vér-agy gát működését, és ez által lehetővé teszi hatóanyagok bejutását az agyba.

hirdetés

Az új kutatás során azt találták, hogy az antidepresszáns hatású amitriptilint a központi idegrendszer megbetegedéseinek kezelésére szolgáló gyógyszerekkel kombinálva javul a hatóanyagok bejutásának mértéke az agyba. A kutatás összefoglalója a Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism folyóiratban jelent meg.

Bár a kutatók megjegyezték, hogy további vizsgálatok szükségesek a humán terápiában elérhető előnyök feltárására, de az új eredmény forradalmasíthatja az agyat érintő betegségek nagy részének kezelését, mint például epilepszia, stroke, amyotophiás lateralis sclerosis, depresszió esetén. Az eredmények olyannyira ígéretesek, hogy a kutatók már be is adtak egy feltételes szabadalmi kérelmet az amitriptilin és központi idegrendszeri szerek kombinálására.

A kutatás vezetője szerint a legfőbb akadály a gyógyszereknek az agyba való bejuttatásával szemben a P-glikoprotein proteinpumpa, amely az agyi vérerek belsejében található, és az a funkciója, hogy a toxinokat és gyógyszerhatóanyagokat visszafordítja a keringésbe, mielőtt azok bejutnának az agyszövetbe.

A kutatók előzőleg azt találták, hogy az amitriptilin jelentősen csökkentette a P-glikoprotein pumpaaktivitását az agyi kapillárisokban. Később igazolták, hogy az amitriptilin ugyanígy hat azokra a patkányokra, amelyeket genetikailag módosítottak, hogy humán ALS modellként szolgáljanak. Az amitriptilin mindkét állatkísérletben 10-15 percen belül kikapcsolta a P-glikoproteint. Az amitriptilin eliminációja után a P-glikoprotein pumpa működése teljes mértékben helyreállt.

A kutatás vezetője szerint az amitriptilin ilyen jellegű hatása gyors és reverzibilis, pontosan ez teszi a kombinációs terápiát előnyössé. Dr. Banks szerint „sok kutatási eredmény sajnos nem jut el a klinikusokhoz, de a mi eredményeinkkel kapcsolatban bizakodó vagyok, hogy segíteni fognak jobb kezelési lehetőségek kifejlesztésében”.

A kutatók szerint az amitriptilin és egy opioid kisebb adagjának együttes alkalmazása hatékonyan csillapíthatja a fájdalmat és mérsékelheti a nemkívánatos hatásokat – obstipációt és addikciót -, amelyek a magasabb dózisú opioidokra jellemzőek.

„Világszerte komoly problémát jelent az Alzheimer-kór, az autizmus és az ópiátfüggőség, és nagyon reméljük, hogy ez a felfedezés úttörő lépést fog jelenteni ezeknek az orvoslásában” – mondta az intézmény igazgatója.

agy

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek