Génterápiával lesz kezelhető a depresszió?

Amerikai kutatók új célpont befolyásolásán keresztül, génterápia alkalmazásával szeretnének új irányt adni a depresszió kezelésének.

A kutatók kimutatták, hogy egerekben a HCN (hiperpolarizáció aktiválta kation)-csatorna nevű fehérje mennyiségének csökkenése a depressziószerű viselkedést. Sikeres humán vizsgálatok esetén betegek milliói számára jelenthet új kezelési alternatívát a módszer, olyan esetben, amikor a korábbi terápiák hatástalannak bizonyultak.

A Northwestern University Feinberg School of Medicine egyik kutatója szerint "a jelenlegi gyógyszerekkel sok depressziós beteg sikeresen kezelhető, de vannak, akiknél egy idő után hatástalanná válnak, más betegeknél pedig egyáltalán nem hatnak. Valós igény van új terápiák iránt, amelyekkel ezek a betegek sikeresen kezelhetőek."

A kutatás eredményei július 12-én jelentek meg a Molecular Psychiatry folyóiratban.

Az antidepresszáns szerek nagy része a hangulat és érzelmek befolyásolásán keresztül fejti ki a  hatását, azáltal, hogy a különböző neurotranszmitterek (szerotonin, dopamin, noradrenalin) szintjét növelik. De az a tény, hogy sok betegnél ezek a hatóanyagok nem hatásosak, arra utal, hogy más, eddig feltáratlan mechanizmusok is állnak a depresszió kialakulása mögött, amelyeket új terápiás módszerekkel célba lehet venni.

Egy korábbi kutatás során az intézet munkatársai igazolták, hogy ezek a folyamatok érinthetik a hippocampust, amely az agynak a tanulásért, memóriáért és érzelmi szabályozásért felelős régiója. Akkor kimutatták a HCN-csatornák elváltozásait, jellemzően azokét, amelyek a szív és az agy sejtjeinek elektromos aktivitásának ellenőrzésében vesznek részt, és így fontos szerepet játszanak a depresszióval összefüggő viselkedésben is.

Az új vizsgálatban a Northwestern kutatói ezt a felfedezést próbálták átültetni a génterápia területére: egereket oltottak be egy nem toxikus vírussal, amelyet olyan gén expresszálására fejlesztettek ki, ami a hippocampus neuronjainak HCN-csatornáit kikapcsolja.

A kutatás vezetője szerint "amikor a HCN-csatornák működése megszűnt, olyan hatással volt, mintha az egerek antidepresszáns kaptak volna." A HCN-csatornák működésének fokozása megszüntette az antidepresszáns hatást.

Ez a kutatás nem csak egy teljesen új terápiás megközelítést tesz lehetővé a depresszió kezelésében, de az antidepresszáns hatás kialakulásában szerepet játszó folyamatok részletes molekuláris felépítését is leírja, illetve ezeknek a befolyásolására alkalmas új eljárásokat is feltárja.

A további kutatások során a virális génterápia emberekben való alkalmazását fogják vizsgálni, valamint olyan kismolekulájú szerek kifejlesztését, amelyekből orálisan alkalmazható HCN-csatorna blokkolókat lehet kifejleszteni.

Eurekalert

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek