Címke: depresszió

Az amerikai felnőttek harmada tudtán kívül depressziót okozó gyógyszert szed

Egy amerikai kutatók által végzett elemzés szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmada szed olyan receptköteles gyógyszereket, amelyek potenciálisan depressziót okozhatnak vagy növelhetik az öngyilkosság kockázatát.

Megjelenés: 2019. 03. 19.
Tovább

A huszonegy legfontosabb antidepresszáns hatásosságának összehasonlító elemzése

A major depressziós zavarok a pszichiátriai rendellenességek egyik leggyakoribb, legsúlyosabb és legköltségesebb csoportját alkotják. Kezelésükre farmakológiai és nem farmakológiai terápiák egyaránt rendelkezésre állnak, viszont az erőforrások korlátozottsága miatt a legtöbb esetet antidepresszáns szerekkel kezelik.

Megjelenés: 2019. 02. 17.
Tovább

Kutatók a depresszió három altípusát azonosították

A WHO adatai szerint világszerte mintegy 300 millió ember szenved depresszióban, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A betegség okát viszont továbbra sem sikerült feltárni, és a betegek jelentős részénél a gyógyszeres terápia sem elég hatékony.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Új kutatás értékelte az antidepresszánsok veszélyeit

Az antidepresszánsok a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a fiatal és középkorú felnőttek körében, de ebben a korcsoportban viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a különböző hatóanyagok biztonságosságával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

A depresszió felgyorsítja az agy öregedését

A sussex-i egyetem kutatói összefüggést találtak a depresszió és az agy öregedésének sebessége között. Kutatások már korábban is felvetették, hogy a depresszió fokozza az időskori demencia kockázatát, de ez az első bizonyíték, hogy a depresszió kihatással van a kognitív funkció romlására.

Megjelenés: 2018. 11. 17.
Tovább

A túlsúly hátterében gyakran evészavarok állnak

Míg a bulimia és az anorexia túlnyomórészt a fiatalabb korosztályra jellemző, addig a falászavar esetén a 30-40 éves korosztály a leginkább érintett, a páciensek 40 százaléka közülük kerül ki – mondta Dr. Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa.

Megjelenés: 2018. 11. 06.
Tovább

Előrelépés az agykutatás új területén

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

Megjelenés: 2018. 07. 13.
Tovább

Mellékhatásokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Kutatók új eredményeket tettek közzé a paracetamol terhesség alatti alkalmazása során észlelt káros hatásokkal, a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok, egyes antidepresszánsok és bizonyos vaspótló készítmények mellékhatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 28.
Tovább

Az asztma és a szénanátha összefüggésben van a pszichiátriai zavarok magasabb kockázatával

A Frontiers in Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint az asztmában és szénanáthában szenvedő betegeknél magasabb a pszichiátriai rendellenességek kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2018. 04. 25.
Tovább

Hatásos lehet a ketamin a depresszió gyors kezelésében

Ígéretesnek mutatkozott a súlyos depresszió és az öngyilkos gondolatok gyors kezelésében a ketamin. Bár a szer elsősorban partidrogként ismert, érzéstelenítőként engedélyezett is a használata.

Megjelenés: 2018. 04. 17.
Tovább

Az antidepresszánsok hatásosságát bizonyította egy nagyszabású kutatás

Az orvostudomány egyik nagy kérdésére adott választ egy nagyszabású kutatás, amely bizonyította, hogy a depresszió elleni gyógyszerek hatásosan enyhítik a tüneteket - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 02. 22.
Tovább

A depresszió hátterével, kialakulásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos új kutatási eredmények

Napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága soha korábban nem látott módon emelkedik. A WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozzák. A depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

Megjelenés: 2017. 11. 29. | Frissítve: 2018. 02. 12.
Tovább

Új kutatási eredmények és hatósági jelentések gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatban

Számos új kutatás tárt fel eddig nem ismert vagy nem igazolt mellékhatásokat széles körben alkalmazott hatóanyag-csoportoknál, illetve hatósági figyelmeztetés is megjelent fontos biztonságossági kockázatokkal kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 22. | Frissítve: 2017. 10. 23.
Tovább

Egy új kutatás szerint a szerotonin hatására súlyosbodhat a tinnitusz

Az új kutatás eredményei szerint a széles körben alkalmazott antidepresszánsok ronthatják a tinnituszt. A Cell Reports augusztus 22-ei számában közzétett tanulmány szerint a fusiform neuronok szerotonin hatására hiperaktívvá válnak.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép

Elektronikusan elérhető és kereshető ún. multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térkép készült a Semmelweis Egyetem kutatónak részvételével, amely a 250 legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat mutatja.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

Egy kutatás szerint a depresszió megváltoztathatja az agy struktúráját

Egy átfogó képalkotó kutatási program eredményeként olyan szerkezeti változásokat azonosítottak az agyban, amelyek depresszió következtében alakulhattak ki.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

Nincs Xanax hiány

A sajtóhírekkel ellentétben Magyarországon elérhető a Xanax, annak csupán egy speciális kiszereléséből, a nyelv alá helyezhető – Xanax SL (sublingualis 0,5 mg)  – tablettából volt hiány június 21 és július 17-e között.

Megjelenés: 2017. 07. 23.
Tovább

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017. 05. 22.
Tovább

Anyagi problémák esetén egy gén fokozza a depresszió kockázatát a 30 feletti férfiakban

Meglepő felfedezést tettek az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatói, miközben a depressziót kiváltó génvariánsokat keresték az emberi genomban. Kiderült, hogy egy konkrét génváltozat csak pénzügyi-gazdasági nehézségek esetén fokozza a depresszió kockázatát, ráadásul csak férfiakban, és ott is főleg 30 év felett.

Megjelenés: 2017. 04. 25.
Tovább

A depresszióban szenvedő betegek nagy része nem kap megfelelő ellátást

A WHO szerint a súlyos depresszióban szenvedő európai betegek 75 százaléka nem részesül megfelelő kezelésben annak ellenére, hogy a depresszió a második legjelentősebb oka a munkaképtelenségnek, illetve egészségkárosodásnak és öngyilkosságoknak a régióban.

Megjelenés: 2017. 04. 03.
Tovább

Új kihívások előtt a hazai pszichiátria

Napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik, így nem csak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is.

Megjelenés: 2017. 01. 24.
Tovább

A depresszió kialakulását befolyásoló gént azonosítottak a NAP program keretében

A depresszió biológiai, genomikai hátterének feltárásán dolgozik a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, a Gyógyszerhatástani Intézet igazgatójának kutatócsoportja.

Megjelenés: 2016. 12. 21.
Tovább

Augmentációs farmakoterápia aripiprazollal

A terápiarezisztens major depresszió gyakori és esetenként életveszélyes állapot idősek körében, akinél az augmentációs farmakoterápia előnyei és kockázatai kevésbé ismertek. Amerikai kutatók az aripiprazol hatását vizsgálták a remisszió gyakoriságára vonatkozóan placebóval összehasonlítva.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Génterápiával lesz kezelhető a depresszió?

Amerikai kutatók új célpont befolyásolásán keresztül, génterápia alkalmazásával szeretnének új irányt adni a depresszió kezelésének.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

Étrendkiegészítőkkel szignifikánsan javítható az antidepresszáns-terápia hatékonysága

A melbourne-i egyetem kutatói 40 klinikai vizsgálat adatait elemezve azt találták, hogy bizonyos étrendkiegészítők hatására nő a depresszió elleni kezelés eredményessége, különösen igaz ez az omega-3 zsírsavakra.

Megjelenés: 2016. 04. 29.
Tovább

Szívrohamot elszenvedett emberek társainál nő a depresszió és a szorongás kockázata

A szívrohamot elszenvedett páciensek társainál nagyobb arányban emelkedik a depresszió és a szorongás kockázata, mint más halállal végződő vagy nem halálos betegség esetén - állapították meg dán és brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább