A depresszió felgyorsítja az agy öregedését

A sussex-i egyetem kutatói összefüggést találtak a depresszió és az agy öregedésének sebessége között. Kutatások már korábban is felvetették, hogy a depresszió fokozza az időskori demencia kockázatát, de ez az első bizonyíték, hogy a depresszió kihatással van a kognitív funkció romlására.

A kutatás során 34 vizsgálat elemzését végezték el, összesen több mint 71 ezer beteg részvételével. A kutatók azt vizsgálták, hogy a depresszióval diagnosztizált vagy depressziós tünetekben szenvedő betegeknél milyen mértékben károsodott a kognitív működés, beleértve a memóriazavart, döntéshozást és információ-feldolgozást.

Az elemzésből kizárták a demenciával diagnosztizált betegek részvételével végzett vizsgálatokat. Az eredmények alátámasztják, hogy a depresszióban szenvedő vizsgálati alanyoknál nagyobb mértékű volt a kognitív funkció romlása, mint a populáció többi részében. Mivel a demencia diagnózisát akár több évtizedes preklinikai időszak is megelőzheti, ennek az összefüggésnek fontos szerepe lehet a korai diagnózisban és kezelési lehetőségek alkalmazásában.

A kutatás vezetői szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a mentális egészség fontosságára annak érdekében, hogy a kognitív funkciók időskori károsodásának megelőzése hatékonyabb legyen, aminek különösen a népesség rendkívül gyors elöregedése miatt van nagy jelentősége.

„A kutatásunk eredményei felhívják a kormányzat figyelmét is arra, hogy kiemelten kezelje a mentális egészség területét és biztosítsa a megfelelő forrásokat, amelyek az idősek mentális egészségének megőrzését segítik, valamint hathatós támogatást nyújtanak a depresszióban és szorongásos betegségekben szenvedők számára.”

További kutatásokra is szükség van annak feltárása érdekében, hogy a depressziós zavarok hatékony kezelése csökkneti-e a kognitív státusz romlásának kockázatát, illetve elemzésekre van szükség azzal kapcsolatban, hogy a depresszió hogyan befolyásolja a különböző kognitív funkciókat, például a memóriát, döntéshozatalt és az információ-feldolgozás sebességét.

 

A. John et al, Affective problems and decline in cognitive state in older adults: a systematic review and meta-analysis, Psychological Medicine (2018). DOI: 10.1017/S0033291718001137

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek