További cikkek a Neurológia rovatból

Azonosították az agy „betegségközpontját"?

A Harvard Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai tanszékének kutatói azt állítják, megtalálták a betegségek tüneteinek kiváltásáért felelős agyi területet. A kísérletek eredményei alapján a jövőben lehetővé válhat a folyamat megszakítása olyan esetekben, amikor a tünetek már kockázatot jelentenek a betegekre.

hirdetés

Az idáig is ismert volt, hogy amikor az emberek megbetegszenek (pl. vírusos vagy bakteriális fertőzés), az agy az immunrendszer információra válaszul olyan tüneteket okoz, mint a láz, a fáradtság, a hidegrázás vagy az étvágytalanság. Az viszont máig rejtély, hogy az agyban pontosan hol és hogyan zajlik le ez a folyamat.

Az egerekkel végzett vizsgálatban közel ezer, korábban nem azonosított neuront mutattak ki, amelyek fertőzés hatására betegségtüneteket váltanak ki. A neuronok a hipotalamuszban találhatók, ahonnan a szervezetet kiegyensúlyozott, egészséges állapotban tartó, kulcsfontosságú funkciók irányítása történik. A vér agyban történő keringését segítő vér-agy gát mellett található neuronok olyan ritka receptorokkal rendelkeznek, amelyek érzékelik az immunrendszer molekuláris jeleit.

„Ha ismerjük a folyamat működését, talán segíthetünk azokon a betegeken, akiknek nehézséget okoznak az ilyen jellegű tünetek, például a kemoterápiás vagy rákos betegeknek, akiknek nagyon alacsony az étvágyuk, de nem igazán tudunk mit tenni értük” – mondta a Nature-ben megjelent tanulmány szerzője, Jessica Osterhout.

agy

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Qubit

Nature.com

Ajánlott cikkek