További cikkek a Diabetológia rovatból

A diabétesz hosszú távú szövődményeként kialakuló májgyulladás koleszterinszint emelkedést okoz

A müncheni Helmholtz Zentrum és a heidelbergi egyetem kutatásai szerint cukorbetegeknél a májban zajló gyulladásos folyamatok emelkedett koleszterinszintet, és ezen keresztül további vaszkuláris elváltozásokat eredményeznek.

hirdetés

Az eddig nem ismert mechanizmust feltáró kutatás eredményei a Cell Reports folyóiratban jelentek meg.

A cukorbetegségben szenvedő betegeknél az érrendszeri betegségek kulcsszerepet játszanak a hosszú távú szövődmények szempontjából. A hospitalizációk leggyakoribb okai a kardiovaszkuláris betegségek, amelyek a kórházi kezelést igénylő esetek mintegy 75 százalékát teszik ki, és ezek a betegségek felelősek a halálesetek 50 százalékáért.

„Még jól szabályozott vércukorszint mellett is vannak olyan cukorbetegek, akiknél magasabb a hosszú távú szövődmények kockázata. Azt szerettük volna megérteni, hogy milyen tényezők állnak ennek a jelenségnek a hátterében” – mondta a Helmholtz Zentrum igazgatóhelyettese. A kutatás során azokra a gyulladásos folyamatokra fókuszáltak, amelyek számos metabolikus zavarra jellemzőek, többek között a 2-es típusú diabéteszre és az elhízásra, és hozzájárulnak a hosszú távú szövődmények kialakulásához. Ezen belül a TNF-alfa gyulladásos citokin volt a kutatás célpontja, ami közismerten szerepet játszik a reaktív oxigénvegyületek termelődésében a májban. A kutatók igazolták, hogy ezek a vegyületek inaktiválják a GAbp transzkripciós faktor komplexet. Kísérletes modellekben ez a gátlás a sejtek energiaszenzorának, az AMPK-nak a csökkent működését eredményezte. Ennek következtében fokozódott a koleszterin termelése, és tipikus atherosclerosisos tünetek fejlődtek ki.

„Az eredményeink alátámasztják, hogy a máj kulcsszerepet játszik a leggyakoribb diabéteszes érbetegségek kialakulásában” – mondta a cikk társszerzője. „A GAbp egy molekuláris szabályozó fehérje a gyulladás, a koleszterin anyagcsere és az atherosclerosis találkozási pontjánál. Protektív hatása nélkül hypercholesterolemia és lipidlerakódás alakul ki.”

„Mivel az adatok igazolják az eredményeinket, az új jelátviteli útvonal – függetlenül a beteg vércukorszintjének szabályozottságától – kulcsfontosságú lehet a diabétesz hosszú távú szövődményeinek kialakulásában, és ezt terápiás szempontból is ki lehet használni” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek