További cikkek a Onkológia rovatból

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban közzétett kutatás új farmakológiai célpontokat is azonosít, amelyek gátolhatják a 27HC elnevezésű metabolit termelődését vagy aktivitását.

„Az emlőrák körülbelül minden nyolcadik nőt érint. A betegség kezdeti szakaszának kezelésére már sikerült hatékony terápiás stratégiákat kifejleszteni, de sok betegnél áttétek alakulnak ki, amivel szemben jelenleg nem igazán áll rendelkezésre megfelelő kezelés. A célunk annak feltárása, hogy mi irányítja ezt a folyamatot, és hogyan tudjuk gyógyszerekkel befolyásolni” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatócsoport magas koleszterintartalmú táplálékkal etette az emlőrákos kísérleti egereket, és az eredmények alátámasztották, hogy a magas koleszterinszint fokozta a tumor növekedését és az áttétképződést, illetve a koleszterinszintet csökkentő szerekkel kezelt egereknél kevesebb metasztázis alakult ki. A kutatók következő lépésként gátolták a 27HC előállításáért felelős enzimet.

„A 27HC molekula előállításáért felelős enzim gátlásán keresztül feltártunk egy lehetőséget az emlőrák áttétképzésének gátlására. Ez alátámasztja, hogy ennek az enzimnek a gyógyszeres gátlása hatékony terápiás opció lehet az emlőrák kezelésében” – tette hozzá a kutatás egyik munkatársa.

A kutatók a magas 27HC koncentrációval rendelkező áttétek környezetében bizonyos immunsejtek esetében is szokatlan aktivitást tapasztaltak.

„Normális esetben az immunrendszer megtámadja a tumorsejteket, de a 27HC megtéveszti az immunsejteket, így azok egészséges sejtként azonosítják a daganatos sejteket, amelyek így gyakorlatilag akadálytalanul képesek terjedni más szövetekbe.”

Mivel a 27HC nem az emlőrák sejteken keresztül hat, hanem az immunrendszeren keresztül, a kutatók szerint ez a felfedezés jelentős hatással lehet a szolid tumorok terápiájára. Végeztek vizsgálatokat vastagbélrák, tüdőrák, melanoma és hasnyálmirigyrák kezelésében, és azt találták, hogy a 27HC mindegyik daganattípus esetében fokozta az áttétképződést.

A kutatók következő lépésben azon dolgoznak, hogy még mélyrehatóbban feltárják azt az útvonalat, amelyen keresztül a 27HC befolyásolja az immunsejtek működését.

„Reményeink szerint ki fogunk tudni fejleszteni egy olyan kismolekulájú hatóanyagot, amely gátolja a 27HC-t. Eközben pedig rendelkezésre állnak hatékony koleszterinszint-csökkentő szerek, amelyek alkalmazása megfontolandó lehet daganatos betegeknél.”

 

Amy E. Baek et al, The cholesterol metabolite 27 hydroxycholesterol facilitates breast cancer metastasis through its actions on immune cells, Nature Communications (2017). DOI: 10.1038/s41467-017-00910-z

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek