Címke: emlőrák

Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A GLOBOCAN online adatbázis szerint, mely 185 országban 36 féle ráktípussal kapcsolatban nyújt adatokat, az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség.

Megjelenés: 2022. 10. 12.
Tovább

Génszerkesztéssel állították meg az egyik legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

A lombikbébi-eljárás segítségével szülő idősebb nőknél növekedhet a mellrák kockázata

Nagyobb lehet a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik 40 évesnél idősebben lombikbébi-eljárással (IVF) lettek várandósak - derült ki egy nagyszabású dán tanulmányból.

Megjelenés: 2019. 12. 30.
Tovább

Az emlőrák exoszómák segítségével képez agyi metasztázisokat

Az áttétes emlőrák jellemzően a csontokat, a tüdőt és az agyat támadja meg, és az agyi metasztázisok különösen veszélyesek: a betegek jelentős része a diagnózis felállítása utáni egy éven belül meghal.

Megjelenés: 2019. 09. 17. | Frissítve: 2019. 09. 18.
Tovább

Egy új emlőrák elleni hatóanyag drámai mértékben javítja a túlélést

A nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint egy új daganatellenes készítmény drámai mértékben javította a leggyakoribb emlőrák típus túlélési arányát fiatal nők körében.

Megjelenés: 2019. 08. 12.
Tovább

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

Brit kutatók a mellrák tizenegy altípusát azonosították

A mellráknak tizenegy genetikailag különböző altípusa van és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának az esélye - derült ki a Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmányból.

Megjelenés: 2019. 05. 19.
Tovább

A gyakoribb kemoterápiás kezelés javítja az emlőrák elleni terápia hatásosságát

Egy új metaanalízis eredményei szerint az emlőrák elleni citotoxikus terápia dózisintenzitás növelésével növelhető a kezelés hatásossága, ami elérhető a kemoterápiás ciklusok közötti időtartam lerövidítésével vagy az egyes gyógyszerek egymás utáni, teljes dózisban történő alkalmazásával.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

Kombinációs terápiával zsírsejtekké transzformálhatóak az emlőráksejtek

Egy innovatív daganatellenes terápia segítségével a malignus emlőráksejtek zsírsejtekké alakíthatóak, ez által megelőzhető a metasztázisok kialakulása.

Megjelenés: 2019. 04. 28.
Tovább

A szervezet belső órája hatással lehet az emlőrák kialakulására

Az orvosok régóta azonosítják a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkat az emlődaganat fokozott kockázatával, amerikai kutatók azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában szerepet játszó gént, amely hatással lehet az emlőrákra.

Megjelenés: 2019. 04. 19.
Tovább

Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

A zoledronsav hatékony lehet az agresszív típusú emlőrákkal szemben

Kutatók felfedezték, hogy az UGT8 enzim fokozza a basalsejtes emlőrák progresszióját, ami az agresszív típusú és gyakran halálos kimenetelű daganatok közé tartozik. Egy új kutatás viszont feltárta, hogy az osteoporosis kezelésére széles körben alkalmazott zoledronsav gátolja az UGT8 enzimet.

Megjelenés: 2019. 01. 07.
Tovább

Új emlőrák elleni gyógyszert engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az emlőrák kezelésére szolgáló, abemaciklib hatóanyagú filmtabletta forgalomba hozatalát. A készítmény 50 mg, 100 mg és 150 mg hatáserősségben kerül forgalomba.

Megjelenés: 2018. 11. 07.
Tovább

29 új gyógyszerkészítmény befogadásáról döntöttek

Huszonkilenc új, az adott betegség kezelésében leghatékonyabb innovatív gyógyszer, illetve ezek indikációjának tb-támogatásba történő befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat.

Megjelenés: 2018. 10. 13.
Tovább

Hatásos lehet az agresszív emlőrák ellen egy antipszichotikum

Új kutatások szerint egy régóta alkalmazott antipszichotikus hatóanyag lehet a rendkívül nehezen kezelhető tripla-negatív emlőrák terápiájának kulcsa.

Megjelenés: 2018. 10. 10.
Tovább

Új emlőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a neritinib hatóanyagú készítményt, amely korai stádiumú hormonreceptor-pozitív, HER2-overexpressziót/amplifikációt mutató emlőrákban szenvedő felnőtt betegek kiterjesztett adjuváns kezelésére javallott, akik kevesebb mint egy éve fejezték be az előző adjuváns trasztuzumab alapú kezelésüket.

Megjelenés: 2018. 09. 19.
Tovább

Áttörés a mellrákkutatásban

Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

Megjelenés: 2018. 08. 18.
Tovább

Új kutatás értékeli a rákszűrés összmortalitásra gyakorolt hatását

Gyakran vitatott, hogy van-e, illetve milyen mértékű a rákszűrési programok hatása az összmortalitás csökkenésére. Ez adja a hátterét annak az elemzésnek, amely a különböző rákszűrések lehetséges hatásait vizsgálja két nyugat-európai reprezentatív populációban.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

Nincs pénz az új rákprogramra

Beismerik az elmúlt évek egészségpolitikájának kudarcát az onkológiai intézetben készült nemzeti egészségprogramban. Új tervek vannak, pluszpénz nincs – évente 32-33 ezer ember hal meg rákban.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott mellrákban szenvedő beteget

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben - adta hírül hétfőn a The Guardian című brit napilap honlapja.

Megjelenés: 2018. 06. 04.
Tovább

Szűréssel a rák ellen

Mintegy 2000 nő hal meg emlőrákban évente Magyarországon, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség szinte 100 százalékban gyógyítható. Április 10-én, a nemzeti rákellenes napon a szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Megjelenés: 2018. 04. 11.
Tovább

Az új terápiás és szűrési módszereknek köszönhetően jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás

Az elmúlt évtizedekben több tucat új emlőrák elleni gyógyszer került forgalomba és vált a klinikai gyakorlat részévé, a mammogram technológia szintén nagy fejlődésen ment keresztül, és az új terápiás és diagnosztikai módszerek eredményei a gyakorlatban is tükröződnek.

Megjelenés: 2018. 01. 10.
Tovább

Kutatók új hatásmechanizmusú tumorellenes molekulát fedeztek fel

A Scripps Research Institute kutatói felfedeztek egy olyan molekulát, amely laboratóriumi körülmények között irreverzibilisen gátolta bizonyos agresszív, terápiarezisztens tumorsejtek növekedését. Ha sikerül tovább fejleszteni az új molekulát, az akár a daganatellenes szerek új osztályának az alapját is jelentheti.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább

Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel

Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel - állapította meg egy hosszú távú, több tízezer esetet elemző tanulmány.

Megjelenés: 2017. 11. 12.
Tovább

Új generikumot és új indikációkat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága egy generikus gyógyszer engedélyezését és új javallatok jóváhagyását javasolta az októberi ülésén.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Új vérvizsgálat lehet az agyi metasztázisok kimutatásának kulcsa

Amerikai rákkutatók közelebb kerültek annak a vérvizsgálatnak a kifejlesztéséhez, amelynek segítségével azonosíthatóak lesznek azok az emlőrákos betegek, akiknél nagyobb az agyi metasztázisok kialakulásának kockázata, valamint a betegség progressziójának és a terápiás válasznak a monitorozását is lehetővé teszi.

Megjelenés: 2017. 09. 25.
Tovább

Új hatóanyagok és terápiás módszerek az emlőrák terápiájában

Új kutatási eredmények születtek a triplanegatív emlőrák, az előrehaladott HR-pozitív emlőrák és a HER2-negatív, metasztatikus emlőrák kezelésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 07. 10.
Tovább

Új szerek a daganatellenes terápiában

A világon az egyik vezető halálok a rák. Habár az elmúlt évtizedekben zajló kutatásoknak köszönhetően megkétszereződött egyes halálos rákbetegségek túlélési ideje, a kór ma is szedi áldozatait, korra, nemre vagy társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége

Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint 2006 és 2013 között 12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon: a legjelentősebb előrelépés a hererák, a szájüregi rákok és az emlőrák esetében történt.

Megjelenés: 2017. 05. 05.
Tovább

Ellenőrizni kell a trasztuzumabbal kezelt betegek szívműködését

A trasztuzumabbal kezelt emlőrákos betegeknél monitorozni kell az esetleges szívkárosodást, életkortól függetlenül. Többek között ez is egy új vizsgálat tanulsága, amelyet kanadai kutatóintézetekben végeztek.

Megjelenés: 2017. 03. 28.
Tovább

Fulvestrant és palbociclib hatásossága HER2-negatív, metasztatikus emlőrákban

A PALOMA-3 klinikai vizsgálatban a CDK4 és CDK6 inhibitor palbociclib és fulvestrant kombinációja jelentős javulást eredményezett a progressziómentes túlélés tekintetében metasztatikus emlőrákban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017. 03. 25.
Tovább

Egyszeri dózisú trasztuzumab beindíthatja az immunválaszt bizonyos emlőrák-típusoknál

A Clinical Cancer Research folyóiratban közzétett vizsgálat eredményei szerint egyszeri dózisú trasztuzumabra adott tumorválasz alapján előrejelezhető a HER2-pozitív mellrákos betegek hosszú távú kezelésre adott reakciója.

Megjelenés: 2017. 01. 18.
Tovább