A sztatinok mellékhatásait vizsgáló kutatás váratlan előnyös hatást tárt fel

A toledói egyetem kutatói a sztatinok nemkívánatos hatásainak (homályos látás, memóriazavar, fokozott diabéteszkockázat) vizsgálatakor több, addig ismeretlen, előnyös hatást is felfedeztek.

hirdetés

Közismert, hogy a sztatinok a koleszterinszint csökkentése révén mérséklik a szívinfarktus kockázatát, de védő hatásuk van akut myocardiális infarktus esetén is, mert gátolnak egy olyan biokémiai folyamatot, ami a szívműködés romlását eredményezi.

A Molecular Pharmacology folyóiratban megjelent kutatás összefoglalója szerint a G-protein kapcsolt receptorok (GCPR) és a G-proteinek aktivitásának gátlásán keresztül a sztatinok képesek befolyásolni különböző fiziológiás folyamatokat.

„Várakozásaink szerint ezek az új kutatási eredmények és a további vizsgálatok segítséget fognak adni a kezelőorvosoknak abban, hogy még alaposabban tájékozódhassanak azzal kapcsolatban, hogy a sztatinok milyen egyéb hatásokkal rendelkeznek a koleszterinszint csökkentés mellett” – mondta a kutatás céljáról az egyetem biokkémiai intézetének professzora.

A GCPR jelátviteli útvonalak kulcsfontosságúak a túléléshez. Ez a receptorcsalád a legnagyobb farmakológiai célpont: a forgalomban lévő készítmények több mint egyharmada fejti ki hatását rajtuk keresztül, mivel a GCPR jelátvitel számos élettani funkció szabályozásában részt vesz, a látástól a szívritmuson keresztül a neurotranszmisszióig.

A sztatinok hatásmechanizmusának lényege a koleszterinszintézis gátlása, de a koleszterinszintézis útvonalának bizonyos szakaszai szükségesek a GPCR jelátviteli mechanizmusok működéséhez, ami megmagyarázza az átmeneti negatív mellékhatásokat. A toledói egyetem kutatói egy másik fontos felfedezést is közzétettek: a koleszterinszint-csökkentő hatóanyagok gátolják a tumorsejtek és immunsejtek migrációs képességét.

A GCPR által irányított sejtinvázió vizsgálatakor a kutatók azt találták, hogy a sztatinok a kontrollcsoporthoz viszonyítva több mint 10-szeres mértékben gátolták a sejtek migrációját.

„Ez azt jelenti, hogy a GCPR által vezérelt tumorsejt migrációt sztatinokkal gátolni lehet” – hívta fel a figyelmet az eredmény jelentőségére a kutatás vezetője.

A kutatás eddigi szakaszát sejtkultúrákon végezték, és megfigyelték, hogy a különböző sztatinok eltérő hatást gyakorolnak a G-proteinek működésére, ezért a mellékhatások sem egyformák: a szem, az agy, a szív vagy a tüdő sejtjei teljesen máshogyan reagálhatnak, mivel más típusú G-protein található bennük.

A kutatási eredmények a sztatinok mellékhatásainak molekuláris hátterét is segítenek alaposabban megérteni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RDmag.com

Ajánlott cikkek