A sztatinok fokozzák a herpes zoster kockázatát

Egy új kutatás alátámasztja azokat a feltételezéseket, amelyek már korábban felvetették, hogy a sztatin típusú lipidcsökkentő hatóanyagok növelik a herpes zoster kialakulásának kockázatát.

Kutatások szerint a lipidcsökkentő hatású sztatinok rendelkeznek gyulladásgátló és immunmoduláns hatással is, és ez által befolyásolhatják bizonyos fertőző betegségek kialakulásának valószínűségét. Egy új kutatás során azt értékelték, hogy a sztatinok fokozzák-e a herpes zoster kockázatát.

Az elemzésben orvosi felülvizsgálaton résztvevő dél-koreai betegek adatait vizsgálták. A betegkohorszok 1 millió, illetve 570 ezer betegből álltak, akik közül 103 930 beteg szedett sztatinokat, 430 685 nem szedett sztatint. A végleges elemzésben 25 726 sztatint szedő beteg vett részt, akiket azonos nagyságú kontrollcsoporttal hasonlítottak össze. A herpes zoster előfordulásának monitorozását 2003 és 2013 között végezték.

A sztatinnal kezelt betegeknél szignifikánsan magasabb volt a herpes zoster gyakorisága, mint a sztatint nem szedőknél (HR 1,25). A herpes zoster kockázata különösen az időseknél volt kifejezett összefüggésben a sztatinok alkalmazásával, a 70 év felettieknél a HR 1,39 volt (p=0,003), a 60-69 év közöttieknél 1,18 (p=0,056). Ezen kívül a sztatinkezelés időtartama és a herpes zoster kockázata között is szignifikáns tendencia volt kimutatható kumulatív dózis-hatás tekintetében, ami független volt a betegek életkorától és nemétől. A legfeljebb 6 hónapos sztatinterápiával összehasonlítva a 6-12 hónapos kezelés esetén a gyakorisági hányados 2,87 volt, a 12-18 hónapos terápia esetén 3,95, a 18-24 hónapos kezelés esettén 7,40, a 24 hónapnál hosszabb sztatinterápia esetén pedig 8,06.

Korábbi kutatások is igazolták a sztatinkezelés és a herpes zoster emelkedett kockázata közötti kapcsolatot, de az összefüggés pontos hátterét nem sikerült feltárni, mivel számos tényezőt nem tudtak megfelelően kontrollálni a vizsgálatok során. Az új kutatásban az összes befolyásoló tényezőt figyelembe vették, és ennek megfelelően értékelték a herpes zoster kockázatát a sztatinkezelést kapó betegek körében.

A kutatás alátámasztotta, hogy a sztatinkezelés összességében 25 százalékkal növelte a herpes zoster kockázatát, a 70 év feletti betegeknél pedig ennél is nagyobb mértékű, 39 százalékos volt az emelkedés. A kutatók ez alapján a sztatinok szükségtelen felírásának kerülését javasolják az orvosoknak.

A sztatinok immunszuppresszív tulajdonsága azzal kapcsolatban is felvet aggályokat, hogy a sztatinterápia gátolhatja az immunrendszer tumorellenes aktivitását. Az ezzel kapcsolatos adatok ugyanakkor ellentmondásosak, egyes kutatások szerint a sztatinok daganatellenes hatásúak, mások szerint elősegítik a daganatok kialakulását. Az összefüggés komplexitásának hátterében azok a közös kockázati tényezők állhatnak, amelyek a betegeknél szükségessé teszik a sztatinok felírását, és egyben daganatos betegségek kialakulására is hajlamosítanak. A sztatinok széleskörű alkalmazását, illetve a fertőzésekre és daganatos betegségekre gyakorolt potenciális hatásukat figyelembe véve a pontos összefüggés feltárásához további klinikai és epidemiológiai vizsgálatokra van szükség.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: PLOS ONE

Ajánlott cikkek