További cikkek a Kardiológia rovatból

Lézerkamerával és mesterséges intelligenciával váltanák ki a sztetoszkópot

Aa a lézeres szívmonitorokat vérnyomásmérőkkel és a járás változásait figyelő készülékekkel egészítenék ki, amivel például az Alzheimer-kór korai jeleit lehetne észlelni.

hirdetés

Olyan lézerkamerát fejlesztettek ki, amely képes távolról leolvasni az ember szívverését, és rámutatni azokra a jelekre, amelyek szív- és érrendszeri betegségekre utalnak. A mesterséges intelligenciát (AI) használó rendszer a Glasgow-i Egyetem kutatói szerint átformálhatja azt, ahogy az egészségünket monitorozzuk - írta a qubit.hu.

„Ez a technológiát akár bevásárlóközpontokban is fel lehetne állítani olyan fülkékben, ahol az emberek gyorsan leolvashatnák a szívverésüket, amit aztán hozzá lehetne rendelni az online egészségügyi nyilvántartásukhoz” – mondta a Guardiannek Daniele Faccio, a skót egyetem fejlett kutatási központjának munkatársa. Az eszköz továbbá kivehetné a részét egy komplex otthoni egészségügyi megfigyelő rendszerből: ha a lézeres szívmonitorokat vérnyomásmérőkkel és a járás változásait figyelő készülékekkel egészítenék ki, amivel például az Alzheimer-kór korai jeleit lehetne észlelni, de a rendszer a sztrók vagy a szívmegállás veszélyére is tudna figyelmeztetni.

„Ez a rendszer nagyon pontos. Még akkor is képes megkülönböztetni bárki mástól, ha tíz másik emberrel élünk egy házban, csak azáltal, hogy lézert világít a torkodra, és a visszaverődésből elemzi a szívverésedet” – mondta Faccio, aki csapatával létrehozta a LightHearted AI nevű startupot, amely jelenleg kockázati tőkét keres az eszközök fejlesztésének kiterjesztéséhez.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek