További cikkek a Kardiológia rovatból

Már október elsejétől elveszítheti önállóságát az Országos Kardiológiai Intézet

Október elsejétől elveszítheti a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az önállóságát, az ország legkomolyabb szívgyógyászata az Egyesített Szent István-Szent László Kórház része lesz – tudta meg a Népszava.

hirdetés

Nem vár a kormány, hanem még az ősszel az Egyesített Szent István-Szent László Kórház részévé teszi az országos kardiológiai intézetet – értesült lapunk. Információink szerint a beolvadás részleteiről szóló javaslatról augusztus 15-ig dönt az emberi erőforrások minisztere. Ha Balog Zoltán elfogadja a koncepciót, egyben új intézmény is születik: a Dél-pesti Centrum. Az új kórház komplexumba olvad három – a hematológiai, az immunológiai, és a traumatológiai – országos intézet is. Információink szerint: az új óriás kórház vezetői posztjára pályázatot írnak ki.

A Dél-pesti Centrum októberi létrehozására való törekvés azért is szembetűnő, mert a mai napig nem született meg a kormánydöntés az úgynevezett Egészséges Budapest Program 700 milliárdos koncepciójának jóváhagyásáról. Ugyan a Cserháti Péter miniszteri biztos és csapata által készített tervezet többször is szerepelt a kormányülések napirendjén, azt mindig visszaadták újabb kiegészítéseket kérve az előterjesztőnek. Úgy tudjuk, legközelebb augusztus végén, vagy ősszel kerülhet az Egészséges Budapest Program döntéselőkészítő anyaga a kabinet elé.

Legutóbb, a budapesti ellátórendszer átalakításával kapcsolatban június végén jelent meg két kormányhatározat. Az első a Dél-budai Centrum telkének megszerzését sürgette, a másik a még 2017-ben a programra elkölthető 40 milliárd forintot hagyta jóvá. Ám egyiknek sem volt része a Dél-pesti Centrum októberi elindítása. A jogszabályban ez utóbbi centrummal kapcsolatban 5,5 milliárdot hagyott jóvá a kormány informatikai eszközökre és az új centrum megtervezésére.

Június végén Cserháti Péter zártkörű sajtóbeszélgetésen ismertette a budapesti egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos terveit. Így beszámolt arról, hogy zöldmezős beruházásként valósítják meg a dél-budai centrumot a XI. kerületben. Ekkor beszélt továbbá arról is, hogy az észak-pesti centrum, mint a Honvéd Kórházhoz kapcsolódó bővítés a Róbert Károly körúton lesz, ahová az egykori Dózsa György úti MÁV-kórház kapacitásai is átkerülnek. A harmadikról, a Dél-pesti Centrumról csak annyit mondott, hogy az a Haller úton épül fel, ahol többek között a Fiumei úti baleseti intézetet is integrálják a Szent István és Szent László kórházzal, valamint az Országos Kardiológiai Intézettel.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

eGov hírlevél

Ajánlott cikkek