Nemcsak felesleges, megelőzésként veszélyes is lehet az aszpirin

Április 26-tól nem ajánlják az Egyesült Államokban a 60 éven felülieknek, hogy a szívkoszorúér-betegségek megelőzésére aszpirint szedjenek – áll az amerikai betegségmegelőzési akciócsoport tegnapi sajtóközleményében

hirdetés

  A nyilatkozat több évtizedes, a nyugati világban széles körben elterjedt gyakorlatnak tesz keresztbe. A közlemény szerint az aszpirin csökkenti ugyan a szívkoszorúér-betegségek valószínűségét, cserébe viszont bélrendszeri, koponyaűri vérzéseket okozhat, és növelheti a vérrögök okozta szívinfarktusok előfordulásának valószínűségét. A közlemény egyébként bő két évtizeddel azután tesz kísérletet a nagy aszpirin-kérdés rendezésére, hogy az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) felhívta a figyelmet arra, hogy az acetilszalicilsav hatóanyagú gyógyszer növeli a sztrók és az infarktus veszélyét. Mindezt egyébként a szervezet a honlapján is nyomatékosította, mondván: „azoknak, akik keringési vagy szívproblémákkal küzdenek, hasznos lehet az aszpirin napi szedése, de csak orvos tudja minden esetben eldönteni, hogy a napi rendszeres aszpirinszedés hasznossága felülmúlja-e annak veszélyeit”.

Bár a betegségmegelőzési akciócsoport immár nem javasolja a 60 felettieknek a napi aszpirinbevitelt, 40 és 59 éves kor között továbbra is jónak tartják az acetilszalicilsav szedését. Azt az FDA közleménye is hangsúlyozta, hogy javaslatuk nem azoknak szól, akiknek már volt sztrókjuk vagy szívbetegséggel küzdenek, és azokat is az orvosukkal való konzultációra buzdítják, akik korábban már elkezdtek aszpirint szedni. Az iránymutatás azoknak az egészségeseknek szól, akik eddig még nem szedték betegségmegelőzésre az acetilszalicilsavat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek