Szemvizsgálat jelezheti a szívroham kockázatát

A retinában lévő erek mintázatára vonatkozó információk és hagyományos klinikai tényezők egybevetésével pontosabban határozható meg a veszélyeztetettség.

hirdetés

A retina ereinek mintázata mutathatja meg, ki az, akinél valószínűsítheti a szívproblémák kialakulása. A non-invazív vizsgálat egyéb adatokkal kiegészítve lehet hasznos diagnosztikai eszköz, írja a The Guardian nyomán az Infostart. A retinában lévő erek mintázatára vonatkozó információk és hagyományos klinikai tényezők egybevetésével pontosabban határozható meg, hogy kit veszélyeztet jobban a szívinfarktus, mint az eddig használt, csak demográfiai adatokat tartalmazó modellekkel.

A kutatók a UK Biobank 500 ezer emberre vonatkozó orvosi és életmódra vonatkozó adatait vizsgálták azért, hogy kiszámítsák a fraktáldimenzió nevű mérőszámot. Ezt olyan tényezőkkel kombinálták, mint az életkor, a nem, a szisztolés vérnyomás, a testtömegindex és a dohányzási státusz. Az adatbázisban szereplő olyan személyeket vizsgáltak, akik a retinaképek gyűjtése után szívrohamot kaptak.A szívroham átlagosan 60 éves korban következik be, a modell pedig a legjobb előrejelző teljesítményt több mint öt évvel a szívroham bekövetkezése előtt érte el. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart

Ajánlott cikkek