Áttörés a Covid elleni küzdelemben

Egereken elvégzett kísérlettel sikerült beazonosítani az első Covid-antitestet, amely sikerrel veszi fel a harcot a koronavírus összes variánsával.

hirdetés

Az antitestek alapvetően is termelődnek tehát a szervezetünkben, a vakcinák, az oltások pedig segíthetnek ezek előállításában, hiszen részben tartalmazzák a vírus egyes elemeit, amellyel arra késztethető az immunrendszer, hogy antitesteket generáljon. Ezek többsége viszont nem elegendő a Covid ellen, így a tudósoknak muszáj kifejleszteniük a koronavírussal szemben hatékonyabb antitesteket. A bostoni gyermekkórház pedig most bejelentette, hogy sikerült megtalálniuk a Covid-antitestet, amely képes lesz a koronavírus összes törzsével és variánsával szembeszállni – írja a DW híroldal cikke nyomán a vg.hu.  

Amerikai kutatók vezetésével sikerült egy egeret „emberibbé” tenni. Ez azt jelenti, hogy a rágcsálókba emberi génszegmenseket injekcióznak, amivel elérhető, hogy az immunrendszerük az emberihez hasonlóan viselkedjen, vagyis fertőzések esetén ugyanolyan antitesteket képes előállítani, mint az embereké. Ezt az eljárást korábban már a HIV-kutatásoknál is bevetették, most pedig a koronavírus ellen is hasznosnak bizonyult. Az injekció után az egereket Coviddal fertőzték meg, az immunrendszerük pedig nagyon hatékonyan vette fel a harcot a vírussal: teljesen megállították a koronavírus különböző törzseit.

A kutatásban az összes Covid-törzs ellen megfelelő választ adott az egér immunrendszere, így sikerrel semlegesítette az alfa, a béta, a gamma, a delta és az omikron összes alvariánsát, így például a BA.5-öt is. Ez utóbbi azért is rendkívül fontos, mert a jelenlegi vakcinák a BA.4-gyel és a BA.5-tel nem képesek felvenni a harcot. Az új Covid-antitest az SP1-77-es elnevezést kapta. Az eredményekről Thomas Boehm, a német Max Planck Immunbiológiai és Epigenetikai Intézet igazgatója is elismerően szólt.  A kutatás egy okos stratégiát vázolt fel a koronavírus elleni harcban, egy rendkívül hasznosnak ígérkező antitestre sikerült rábukkanniuk – mondta Boehm, akinek elismerő szavaihoz Neil Mabbott, az Edinburghi Egyetem immunológusprofesszora is csatlakozott, ám hozzátette: ígéretes az irány, de további kutatásokra lesz szükség.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

vg

Ajánlott cikkek