Az AstraZeneca antitest készítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az EU-ban

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, amelyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél.

hirdetés

A gyógyszer mostantól már nem csak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők esetén, ha nagy a súlyos megbetegedés kockázata.

Az Evusheld (tixagevimab és cilgavimab kombinációja), korábbi nevén AZD7442, izomba adott injekció formájában alkalmazható. 

A PROVENT klinikai vizsgálat elsődleges adatai szerint a vizsgálatban részt vevő 5172 betegnél a készítmény 77%-os hatékonysággal tudta kivédeni a tünetes COVID-19 betegség kialakulását. Átlagosan 6,5 hónap utánkövetési idő során a hatékonyság 83% volt. A vizsgálatban részvevő, aktív kezelés kapó csoportban nem fordult elő súlyos, vagy halálos kimenetelő COVID-19 betegség (a placebo csoportban 2 halálos és 5 súlyos esetet tapasztaltak). A folyamatban levő vizsgálatok tanúsága szerint a tixagevimab és cilgavimab kombinációja hatékony a koronavírus variánsai által okozott fertőzésekben, beleértve a béta, delta és minden eddig észlelt omikron (BA.1, BA.1.1 és BA.2) variánst is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

influencemedia.hu

Ajánlott cikkek