Bevezethetik az általános oltási kötelezettséget Németországban

Spanyolország is korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból. Bevezethetik az általános oltási kötelezettséget Németországban. Nemzetközi kitekintés.

hirdetés

Január végéig minden jogosult brit felnőttnek felajánlják a koronavírus elleni oltás emlékeztető, hatáserősítő harmadik adagjának beadását, jelentette be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) legújabb indítványa szerint a nagy-britanniai lakosság 18 éven felüli korosztályában mindenkinek fel kell ajánlani a harmadik oltási dózist. A JCVI a koronavírus új, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanása miatt kezdeményezte azt is, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány az eddig előírt hat hónapról rövidítse három hónapra. Ez azt jelenti, hogy csak Angliában 14 millió felnőtt vált jogosulttá a harmadik oltási dózis beadatására - hangsúlyozta a brit kormányfő. Johnson bejelentette: a brit kormány mindezek alapján azt a célt tűzte ki, hogy január végéig minden jogosultnak felajánlják a harmadik oltási dózis beadatásának lehetőségét. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sorrendet a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) határozza meg, vagyis egyelőre nem kell jelentkezniük a harmadik adagért azoknak sem, akik már három hónappal ezelőtt megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, mindenkit az NHS értesít arról, hogy mikor jelentkezhet a harmadik vakcinaadag beadására. Johnson elmondta: az NHS egyenként öt évet átfogó korcsoportokra osztja majd a lakosságot, és a legidősebb korosztályoktól lefelé haladva hívja be a harmadik oltásra a jogosultakat. A kormány a kampányt fel akarja gyorsítani az Egyesült Királyság többi országában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is. Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón elmondta: a cél elérése érdekében Angliában 1500 új közösségi oltóközpontot hoznak létre, többnyire gyógyszertárakban, és mindenkit a lakóhelyéhez legközelebbi oltópontra hívnak be. A brit miniszterelnök a közeledő karácsonyi ünnepekre utalva kiemelte, hogy az eddigi oltási kampánynak köszönhetően az ország most összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt. 

Spanyolország korlátozza a beutazást hét dél-afrikai országból a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsának terjedése miatt, jelentette be Isabel Rodríguez kormányszóvivő kedden Madridban. A spanyol kormány döntése értelmében december 2-ától a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Zimbabwe, Namíbia, Lesotho, Eswatini és Mozambik felől érkezők közül csakis a spanyol és az andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban letelepedési engedéllyel rendelkezők utazhatnak repülővel Spanyolországba. Rajtuk kívül azok a tranzitutasok kapnak mentességet a korlátozás alól, akik a schengeni övezeten kívüli országba utaznak tovább Spanyolországból 24 órán belül. De a repülőtéri tranzitzónát ők sem hagyhatják el. Az érintett országokból érkezőknek 72 órán belüli negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk még akkor is, ha beolttatták magukat koronavírus ellen. Emellett a hazatérőkre tíz napos karanténkötelezettség is vonatkozik, amely alól a hetedik napon készült negatív PCR-teszt alapján kérhetnek felmentést. A beutazási korlátozást egyelőre két hétre rendelte el a spanyol kormány azzal a megjegyzéssel, hogy a döntés a járványhelyzet függvényében meghosszabbítható. A dél-európai országban eddig két esetben azonosították az omikron variánst. Mindkét fertőzött a Dél-afrikai Köztársaságból érkezett Amszterdamon keresztül a spanyol fővárosba. Spanyolországban enyhén, de fokozatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, ezekért továbbra is a vírus delta variánsa a felelős. Az egészségügyi minisztérium kedden közölt adatai szerint százezer emberből átlagosan 208-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. Ez az szám a legmagasabb, 588 esettel, Navarrában, míg legkedvezőbb a helyzet, 91 esettel, Extremadura tartományban.

Egy második olaszországi régió, az északi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) is sárga színű járványfokozatba lép át december 6-tól, jelentette be a régió egészségügyi tanácsosa, Thomas Windmann kedden, miközben a szintén sárga övezetbe tartozó Friuli-Venezia Giulia kormányzója a határellenőrzés szigorítását sürgette az oltatlanok kiszűrésére. A több mint egymilliós lélekszámú Trentino-Alto Adigéban november 24-től már harminchat önkormányzat területén érvényesek szigorítások. Köztük van a téli üdülőhelyként ismert Ortisei városa, amelyet teljes zárlat alá helyeztek éjszakai kijárási tilalommal, valamint Bolzano is, ahol egyedül a maszkhasználat kötelező szabadtéren is. Thomas Windmann közlése szerint a járványmutatók rosszabbodása miatt jövő hétfőtől az egész tartományban kötelező a maszkviselés bel- és külső téren egyaránt. Ezzel egy időben a régió alkalmazkodik a szintén december 6-tól életbe lépő országos szigorításokhoz is, így a tömegközlekedési eszközöket kizárólag az oltottak használhatják majd, valamint oltási igazolás lesz szükséges a vendéglátóhelyekre, mozikba, stadionokba történő belépéshez. Második napja sárga színű járványfokozatba tartozik Friuli-Venezia Giulia is. A régió kormányzója, Massimiliano Fedriga szerint a lakosok fegyelmezetten tiszteletben tartják az előírásokat. A politikus kedden jelentette be, hogy december 4-én újraindul a síszezon, amelyet esetleges további korlátozások esetén sem kívánnak megszakítani. Fedriga elmondta, hogy a római kormánytól az ellenőrzések erősítését kérte az Ausztriával és Szlovéniával közös határszakaszokon. Hozzátette, hogy az oltás nélküliek kiszűrésére szúrópróbaszerűen akarják ellenőrizni az érkezőket. "Nem a forgalmat akarjuk korlátozni, hanem az egészségügyi biztonságot szeretnénk ellenőrzés alatt tartani (..) ha a határokat nem ellenőrizzük, és oltás nélküliek és betegek is belépnek, aggasztóvá válik a helyzet". A római belügyminisztérium közölte, hogy december 6-tól "szoros ellenőrzést" indít el az oltatlanok kiszűrésére a vendéglátóhelyeken éppúgy mint a tömegközlekedési eszközökön. Ha valaki a legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolása nélkül száll buszra, megy moziba, vagy étterem belső terében fogyaszt, ezer euróig terjedő bírságot kockáztat. Az ellenőrzésekben a helyi hatóságok is részt vesznek. Sajtókommentárok rámutatnak, hogy a tömegközlekedéssel utazó több millió diák jelent majd problémát, hiszen nincs mindegyikük beoltva. Szerdától az egész országban lehet oltakozni 18 éves kortól, december 23-tól pedig megkezdik a 11 év alattiak oltását is. Az egészségügyi tárca adatai szerint a 12 év felettiek átoltottsága 84,5 százalékos, az emlékeztető oltásra jogosultaknak pedig 43,5 százaléka vette fel az újabb adag vakcinát. A betegek száma 2020 februárja óta túllépte az ötmilliót, a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytaké megközelítette a 134 ezret. 

További korlátozásokat terveznek Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére, és akár az általános oltási kötelezettséget is bevezethetik, közölte kedden az ügyvezető szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető kormány, a várhatóan december elején megalakuló új kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetőinek keddi informális egyeztetésén egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma "rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben", és ez  határozott fellépést követel. Közös meggyőződés, hogy további intézkedések szükségesek az újonnan regisztrált fertőződések napi számának, és a kórházakra nehezedő nyomás mielőbbi csökkentéséhez. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megvizsgálnak egy sor javaslatot, és december 9. helyett már csütörtökön, december 2-án megtartják következő hivatalos tanácskozásukat. A vizsgált javaslatok közé tartozik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának jelentős csökkentése, különösen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen nem beoltott emberek esetében, és a magánrendezvényeken is. Vizsgálják az úgynevezett 2G-szabály kiterjesztését is a kiskereskedelmi szektorra - áll a közleményében. A szóvivő hozzátette: további feladat, hogy az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettségről szóló döntés mellett előkészítsék "az általános oltási kötelezettségről szóló mihamarabbi döntést" is. A korlátozások és az oltási kötelezettség mellett a másik fő terület az oltási kampány, amelyben el kell érni, hogy az eddigi 122,5 millió adag oltás után karácsonyig beadhassanak további 30 millió adagot, fejtette ki Steffen Seibert.

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között, jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter kedden, hozzátéve, hogy a vakcinát a jövőben csak "kifejezett kérésre" adják be. Poklukar sajtótájékoztatóján azt mondta: a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, amely mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és az említett vakcina alkalmazása között.

A világon 262 753 012 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 214 928 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 262 143 965 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 207 160 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek