Koronavírus - Az iskoláskorú gyerekek beoltását javasolják az Egyesült Királyság tisztifőorvosai

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös hétfői közleményükben javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

    Chris Whitty angol, Sir Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos állásfoglalása szerint az új típusú koronavírus - különösen a Delta variáns - "nagyon hatékonyan" terjed olyan helyszíneken vagy eseményeken, amelyek tömegeket vonzanak.

    Ha azonban az iskoláskorú gyerekek jelentős hányadát beoltják, az valószínűleg csökkenti az olyan "terjedési események" kockázatát, amelyek a koronavírus-fertőzés helyi szintű fellángolását okozhatják az iskolákban vagy az iskolákhoz kötődő rendezvényeken - áll a közös tisztifőorvosi szakvéleményben.

    A tisztifőorvosok hétfői ajánlása igen jelentős fordulat. A brit kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (JCVI) a hónap elején ugyanis még azt javasolta, hogy a 12-15 éves korosztály tagjai közül csakis azokat lenne érdemes beoltani, akik meghatározott krónikus alapbetegségekkel küszködnek, és emiatt nagyobb a veszélye annak, hogy koronavírusfertőzés esetén súlyosan megbetegszenek.
    A JCVI tíz nappal ezelőtt közzétett állásfoglalása szerint az egészséges 12-15 éves gyerekek esetében csekély a koronavírusfertőzésből kialakuló súlyos betegség kockázata, így ebben a korcsoportban a koronavírus elleni oltás tömeges alkalmazásának potenciális előnyei is csekélyek.

    A testület szerint a gyerekek nagyon nagy többsége tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel, kezelés nélkül átvészeli a SARS-CoV-2 koronavírus okozta fertőzést.
    Az Egyesült Királyság négy tisztifőorvosának hétfői ajánlása ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy az iskolai oktatás fennakadásainak csökkentéséből eredő, valószínűsíthető előnyök, amelyeket a gyerekek beoltásától lehet remélni, hozzáadódnak a JCVI által ebben a korosztályban egyéni szinten azonosított, potenciálisan csekély mértékű kedvező hatásokhoz, és összességében ez már biztosít olyan mértékű pótlólagos előnyt, amely indokolttá teszi e korcsoport általános beoltását.

    A tisztifőorvosok azt javasolják, hogy ha a brit kormány elfogadja e javaslatukat, akkor a 12-15 éves korosztály egészséges tagjainak egyelőre a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcina első adagját adják be.
    Az Egyesült Királyságban 3 millióra tehető a 12-15 éves korosztály tagjainak száma.
    A JCVI szeptember eleji ajánlása alapján közülük csak az a 300 ezer kiskorú kapta volna meg a koronavírus elleni oltást, akinek  meghatározott krónikus alapbetegsége van.
    A tisztifőorvosok hétfői állásfoglalásukban azonban az oltások általános kiterjesztését javasolják a korosztály minden tagjára.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek