Koronavírus - Lengyelországban csökken az új fertőzöttek száma

Csökkent Lengyelországban az utóbbi napokban az új koronavírus-fertőzöttek száma, többen szorulnak viszont kórházi kezelésre - derül ki a lengyel egészségügyi tárca keddi közleményeiből. A kormány egyelőre nem tervez újabb járványügyi szigorításokat.

    Kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a koronavírus-járvány 19 152 új esetéről számoltak be, ez szombat óta a legalacsonyabb adat.
    Kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap.
    A járványkórházak 13 697 szabad férőhellyel rendelkeznek, tartalékban van 701 lélegeztetőgép.

    A nyugat-lengyelországi Wroclawban működő egyetemi kórház kedden közölte: néhány héttel ezelőtt a terhesség 29. hetében császármetszést végeztek egy súlyosan Covid-19-beteg, a tüdő és a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán oxigenizátor) segítségével kezelt anyánál. Az egyedülálló műtét során egészséges kislány született, mára felépült az anya is.
    Az új járványügyi adatok megerősítik, hogy a legközelebbi napokban nem lesz szükség a jelenlegi intézkedések szigorítására - jelentette ki kedden Piotr Müller kormányszóvivő, hozzátéve: az eddigi szabályozás valódi hatása csak a hét vége felé válik érzékelhetővé.

    A miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk egyúttal egy keddi rádióinterjúban elmondta: a "teljes zárlat" még mindig lehetséges forgatókönyvnek számít, a járvány jelenleg tapasztalt stabilizációja egyelőre "túl ingatag".
    Lengyelországban jelenleg zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és a bevásárlóközpontok, korlátozták a nyitva maradt boltokban, templomokban tartózkodó emberek számát. Az iskolák távoktatásra tértek át.
    Mateusz Morawiecki kormányfő múlt csütörtökön közölte: annak köszönhetően, hogy azon a héten, két hónap óta először, csökkenni kezdett a fertőzések száma, nincs szükség a korábban nem kizárt országos karantén bevezetésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek