További cikkek a Koronavírus rovatból

Megtalálták a hosszú Covid egyik legrosszabb tünetének okát

A hosszú Covidban szenvedőknél a mitokondriumok az izomnál jóval kevesebb energiát termelnek az egészséges emberekéhez képest.

hirdetés

A koronavírus-fertőzés hosszan tartó utóhatásától szenvedők közül sokan éreznek izomgyengeséget, ők a fertőzés előtti állapotukhoz képest sokkal hamarabb elfáradhatnak. Holland kutatók friss tanulmánya ennek hátterére világít rá.

A Covid utóhatásaitól még hónapokkal, évekkel később szenvedők körében gyakori az úgynevezett agyköd (brain fog), amely során gondolkodási, koncentrációs és memóriaproblémák léphetnek fel. Hogy miért jelentkezik nagyon sok embernél, azt nemrég sikerült megfejteni, ám a hosszú Covidtól szenvedőknek nem csak ezzel a tünettel kell számolniuk. Hasonlóan megterhelő az érintettek számára a fizikai fáradtság és a csökkent teljesítőképesség, ami főleg a nagyobb fizikai igénybevétellel járó dolgok, például edzések alkalmával jelentkezik. Holland kutatók most erről derítették ki, hogy mi okozza.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent publikációban a Vrije Universiteit Amsterdam kutatói arról írnak, hogy a betegeknél az izomzatban egyértelmű változások láthatóak. Michèle van Vugt, a tanulmány vezető szerzője szerint éppen ezért a fáradtság egyértelműen biológiai eredetű. Rob Wüst, az egyetem tudósa szerint különféle rendellenességeket találtak a betegek izomszöveteiben. A vizsgálat kiderítette, hogy az energiatermelésért felelős mitokondriumok az izomnál jóval kevesebb energiát termelnek az egészséges emberekéhez képest.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg

Ajánlott cikkek