Mindenképpen szükség lesz a harmadik oltásra

Az lenne a legelőnyösebb, ha a második oltás után minimum négy héttel, de maximum egy évvel lehetne beadni a harmadik oltást.

Mivel egyetlen koronavírus elleni oltás sem ad életre szóló védettséget, így mindenképpen szükség van a harmadik vakcinára – mondta a Magyar Hírlapnak Rusvai Miklós virológus. A szakember kifejtette, az emberi szervezetben újak az ilyen fajta vírusok, de az állatokban gyakoriak. Bennük sem adnak életre szóló védettséget a vakcinák, így 99 százalék annak a valószínűsége, hogy az emberekben sem fog ez másként történni, és az immunválasz egy idő után lecseng. A memóriasejtek megmaradnak, de a számuk fogyatkozik, ezért időnként fel kell frissíteni ezt a memóriát.

Rusvai Miklós nagyon várja, hogy Magyarországon engedélyezzék a harmadik oltás beadását, mint mondta, a kormányzati kommunikációban mintha már hallatszanának ennek a hangjai, és reméli, hogy eljut a döntéshozókhoz ez az igény. Szakmai, immunológiai szempontból az lenne a legelőnyösebb, ha a második oltás után minimum négy héttel, de maximum egy évvel lehetne beadni a harmadik oltást – tette hozzá.Rusvai Miklós elmondta, a harmadik oltás engedélyezéséhez nincs szükség arra, hogy minden oltottat leteszteljenek, hogy mikor szűnik meg a védettsége. A szakember viszont felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanúgy, ahogy a fogászati kezelés egyénre szabott, sajnos tudomásul kell venni, hogy a vakcinázásnak is egyénre szabottnak kellene lennie, az emberek nyolcvan százalékánál működnek az immunizálási sémák, de húsz százalékuknál nem, és az ő esetükben egyéni kezeléseket kéne alkalmazni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek