November végén tetőzhet a járvány Magyarországon

Ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor december 19-én 156 körül lesz a legmagasabb halálozási szám Magyarországon.

Egy washingtoni egészségügyi előrejelzéseket készítő intézet szerint, november végén lehet a negyedik hullám járványcsúcsa Magyarországon. A matematikai modell szerint ekkorra napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki.

A koronavírus sajtóközpont szerint többféle modellszámítás létezik, de szerintük igazán veszélyben az oltatlanok vannak. Nem változott a napok óta tartó tendencia a járványban, szinte minden mutató rosszabbodott: csaknem 300-an fertőződtek meg egyetlen nap alatt és 16-ra nőtt az egy nap alatt elhunytak száma. Dinamikusan nőtt az elmúlt 3 hétben a kórházban ápoltak száma is: míg szeptember közepén 40-en kerültek be koronavírus-fertőzés miatt kórházba, addig mostanra ez a szám a 12 szeresére nőtt.

„A negyedik hullám nem csak a küszöbön áll, hanem ránk rúgta az ajtót, a halálos áldozatok száma is érzékelhetően növekedésnek indult” – fogalmazott Tibold Antal, a PTE-oltópont szakmai vezetője. Egy washingtoni székhelyű, matematikai számítások alapján előrejelzéseket készítő intézet szerint a koronavírus negyedik hulláma több fertőzést hozhat az év végéig, mint a tavaszi harmadik hullám. Az eddigi járványgörbéket viszonylag pontosan jósolta meg az amerikai szervezet, amelyet egyébként maga Bill Gates is támogat.A most közölt becslések alapján: ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor december 19-én 156 körül lesz a legmagasabb halálozási szám Magyarországon. Ha pedig romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságtartásra, akkor még az lehet valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése éppen a karácsonyi időszakra esik, amikor akár 230 fős napi halálozási adat is elképzelhető.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos

Ajánlott cikkek