Olaszországban feloldották az egészségügyi dolgozók oltási kötelezettségét

Közel négyezer orvos térhet vissza a kórházakba az új olasz kormány egészségügyi miniszterének pénteki döntését követően, miszerint megszünteti az egészségügyi dolgozók Covid-19 elleni oltási kötelezettségét.

hirdetés

Az egészségügyi tárca közleményben jelentette be az intézkedést, hangoztatva, hogy azt minél előbb miniszteri rendelet fogja követni. Az egészségügyi dolgozók számára 2021 júniusában rendelték el a kötelező oltást, amelynek érvényességét az előző kormányok folyamatosan meghosszabbították, egészen idén december 31-ig. Az oltás nélküli orvosokat, ápolókat és más egészségügyi dolgozókat felfüggesztették állásukból, vagy olyan területre helyezték át, ahol nem érintkeztek betegekkel. Pénzbírságot is kiszabtak rájuk.

Az alig egyhetes új kormány egészségügyi minisztere, Orazio Schillaci most engedélyezi, hogy az oltási kötelezettséget nem teljesített dolgozók visszatérjenek a munkahelyükre, a rájuk kiszabott bírságot pedig érvényteleníti. A közlemény felhatalmazta az egészségügyi intézményeket a felfüggesztett dolgozók visszahívására. A döntést egyrészt indokolja, hogy hamarosan lejár az oltási kötelezettség határideje, másrészt a krónikus orvos és ápolóhiány, amelyet a kórházak jeleztek. Józan döntésről beszélt Filippo Anelli, az orvosi kamarák szövetségének elnöke. Emlékeztetett, hogy négyezer oltatlan orvos térhet vissza dolgozni a kórházakba. Hozzátette, hogy az enyhült járványhelyzet miatt az intézkedést már július óta szorgalmazták. A minisztérium bejelentése szerint azoknak a bírságoknak az eltörlését is mérlegelik, amelyeket az oltás nélküli 50 év felettiek esetében vezettek be 2021-ben. Erre a korosztályra szintén érvényes volt az oltási kötelezettség. Közel kétmillióan kaptak százeurós bírságot.

Új rendelkezéseket terveznek bevezetni a tünet nélküli betegek házi karanténjára vonatkozóan is. Újdonságnak számít, hogy az új koronavírus terjedésére vonatkozó adatokat a jövő héttől nem naponta közlik, ahogyan 2020 februárja óta, hanem hetente. Orazio Schillaci kifejtette, hogy az egészségügyi vészhelyzet hat hónapja véget ért, és a járványmutatók is azt jelzik, hogy itt az ideje visszatérni a "normális élet- és munkaritmusra, természetesen felelősséggel és a még érvényes előírások tiszteletben tartásával". Giorgia Meloni kormányfő parlamenti székfoglaló beszédében leszögezte, hogy semmilyen esetben sem zárják le ismét az országot. A legutóbbi, csütörtöki adatok szerint napi több mint 31 ezer új fertőzöttet szűrtek ki, és 94 beteg halt meg. Kórházban közel hétezer beteg van, az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 480 ezer. A betegek több mint tíz százaléka esetében már a Cerberus nevű új variánst mutatják ki. 2020 februárja óta 23,4 millióan betegedtek meg, és megközelítette a 179 ezret a halottak száma. 

Világszerte 629 740 541 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 587 818, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint szombat reggeli adataiból. Egy nappal korábban 629 526 811 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 586 818 volt. A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 97 423 583. A halálos áldozatok száma 1 070 138.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek